ČEKA SE ODLUKA

Stečaj Đakovštine za tri dana?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.01.2010 13:52
  • Objavljeno 22.01.2010 u 13:47
ĐAKOVŠTINA

ĐAKOVŠTINA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Osječki Trgovački sud će u roku tri dana odlučiti hoće li u poljoprivredno-prehrambenoj tvrtki Đakovština d.d. pokrenuti stečajni postupak, zaključeno je na današnjem ročištu za ispitivanje uvjeta za pokretanje stečaja u tome poduzeću

Prijedlog za pokretanje stečaja podnijeli su radnici putem Sindikata poljoprivrede a danas su ga podržali svi članovi Uprave i Hypo banka, kao najveći vjerovnik.

Predlagatelji stečaja naveli su kako dug društva za neisplaćene plaće radnicima od listopada do prosinca prošle godine iznosi oko devet milijuna kuna, za neplaćene poreze i doprinose u protekle dvije godine oko 36 milijuna kuna, a trenutna blokada žiro-računa iznosi 224,8 milijuna kuna.

Prijedlogu za pokretanje stečaja usprotivili su se predstavnici udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kooperanata i tvrtke-kćeri Đakovština d.o.o.

Predsjednik Udruge Brazda Mato Brlošić izvijestio je o zaprimanju dopisa iz Ureda premijerke Jadranke Kosor s nalogom nadležnim ministarstvima i institucijama o održavanju sastanka na kojem bi se razmotrilo stanje i Vladi predložile mjere za rješavanje stanja u tvrtki. Dodao je kako ima najava da bi se sastanak mogao održati idućih dana te je stoga predložio odgodu pokretanja stečaja do 28. siječnja.

Prijedlog o odgodi stečaja podržao je i član Uprave tvrtke-kćeri Đakovština d.o.o. Radomir Blažević kazavši kako bi se do kraja siječnja trebala održati sjednica Vlade na kojoj se očekuje rasprava o stanju u tvrtki.

Županijski povjerenik Sindikat poljoprivrede Šime Orešković ustrajao je u pokretanju stečaja, ocjenivši kako je stečaj s preustrojem i trenutačno pokretanje proizvodnje jedini izlaz za poduzeće.

Ustvrdio je kako nema nema saznanja da će Vlada na svojoj sjednici raspravljati o Đakovštini, a da mu je na sastanku u Ministarstvu gospodarstva potkraj prošle godine, kojem su nazočili predstavnici drugih ministarstava, Hrvatskoga sabora i HFP-a, rečeno da tvrtku u ovakvom obliku, zbog velikih dugova i blokade, nije moguće sanirati.

Dodao je kako su isti odgovor dobili i od potencijalnih strateških partnera s kojima su u međuvremenu vođeni razgovori, a među njima su Agrokor i osječka tvrtka Žito.

Sudac Tihomir Kovačević zaključio je kako će konačnu odluku o tome hoće li biti pokrenut stečaj donijeti u zakonskom roku od tri dana, te je pismenim putem dostaviti strankama u postupku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi