uhvaćene u stupicu

Stavljene pred zid: Multinacionalke koje su ostale u Rusiji prisiljene pomoći Putinu u mobilizaciji vojske

29.09.2022 u 21:06

Bionic
Reading

Međunarodne tvrtke koje su odbile napustiti rusko tržište našle su se u neobranom grožđu. Prema trenutnim ruskim propisima, te multinacionalne kompanije bit će prisiljene pomoći u regrutaciji svojih zaposlenika u vojsku putem posebnih odjela za mobilizaciju i odjela za ljudske resurse

Multinacionalke koje su ostale u Rusiji zapošljavaju oko 700.000 ljudi i kontroliraju približno 141 milijardu dolara imovine. Većina tih tvrtki ima sjedišta u deset velikih razvijenih zemalja - SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Japanu, Italiji, Grčkoj, Kini i Nizozemskoj.

Ruski zakon o djelomičnoj mobilizaciji, donesen 21. rujna, nalaže ovim firmama da provedu vojnu registraciju svog osoblja ako među zaposlenima imaju i samo jednog djelatnika koji je obavezan služiti vojsku, piše The Brussels Times.

Međunarodne tvrtke također moraju pomoći u dostavljanju vojnih poziva svojim zaposlenicima, kao i pomoći u isporuci opreme na zborna mjesta te osigurati zgrade, komunikacije, zemljište, prijevoz, informacije i druge materijale za korištenje vojsci.

Ovaj zakon odnosi se ​​na svih 1610 međunarodnih tvrtki koje trenutno posluju u punom ili ograničenom opsegu u Rusiji. Većina zaposlenika tih kompanija radi u sektoru hrane i pića, duhanskoj industriji, automobilskoj industriji, maloprodaji, farmaciji i IT sektoru.

'Putin je strane tvrtke u Rusiji doveo pred zid: ili će biti suučesnice u ratu u Ukrajini ili će napustiti zemlju', ističe Tara Van Ho iz organizacije Essex Business and Human Rights na Sveučilištu Essex.

Prema tvrdnjama ruskih medija, tvrtke su već započele pripreme za moguću mobilizaciju svojih zaposlenika.

'Do sada je većina multinacionalnih kompanija koje djeluju u Rusiji neizravno sudjelovala u ratu plaćajući poreze ruskoj državi i pridonoseći time ratnoj ekonomiji. Sada ih mobilizacija izravno uključuje u regrutaciju vojnika', naglašava Natalija Popovič, osnivačica udruga One Philosophy i WeAreUkraine.info.

Mobilizacija u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

Tvrtke koje odlučile ostati na ruskom tržištu, unatoč moralnim dilemama, suočavaju se s brojnim rizicima za svoju financijsku dobrobit.

Čak 47 od 200 najvećih svjetskih korporacija prisutnih u Rusiji nalazi se pod prijetnjom da im ruska vlada proizvoljno zaplijeni ili izvlasti njihovu imovinu.

Čak i tvrtke koje su napustile Rusiju nerado govore protiv ruske invazije zbog straha od odmazde i spaljivanja svih poslovnih mostova. Mnoge tvrtke koje su šutjele sada riskiraju da aktivno postanu dio ruskih ratnih napora, šaljući resurse i zaposlenike na front, piše The Brussels Times.