rat u ukrajini

Mobilizacija rezervista: Kremlj priznaje pogreške, nema odluke o zatvaranju granica

26.09.2022 u 13:50

Bionic
Reading

Kremlj je u ponedjeljak priznao "pogreške" počinjene pri mobilizaciji rezervista koji trebaju ići u borbu u Ukrajini te istaknuo da u ovome trenutku još "nema odluke" o zatvaranju granica unatoč prosvjedima i bijegu brojnih ruskih državljana u inozemstvo

"U nekim je slučajevima ukaz o mobilizaciji prekršen", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodavši kako se nada da će "pogreške biti ispravljene".

Vlasti su priopćile da će se mobilizacija 300.000 rezervista odnositi samo na osobe s vojnim iskustvom i potrebnim vještinama, no uočeni su brojni slučajevi mobilizacije starijih, bolesnih ili neiskusnih osoba kao i studenata.

Mobilizacija je potaknula prosvjede i uhićenja više tisuća demonstranata otkako je prošli tjedan ruski predsjednik Vladimir Putin objavio ukaz.

Čini se da su istodobno mnogi Rusi odlučili otići iz zemlje s obzirom na povećan priljev ruskih stanovnika na granicama s Gruzijom, Kazahstanom, Finskom ili Mongolijom. Slično je i s kupnjom karata za zračne linije prema inozemstvu.

  • +6
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Odlazak velikog broja Rusa preko granica potaknuo je bojazan da će vlasti vojno sposobnim muškarcima zabraniti napuštanje zemlje, no glasnogovornik Kremlja je rekao da vlasti u ovoj fazi još "nisu donijele odluku" o zatvaranju granica za tu skupinu građana.

Rusija se sprema pripojiti četiri ukrajinske regije nakon "referenduma" u utorak, što su oštro osudili i Ukrajina i zapadne zemlje.