U PARTNERSTVU S HT-om

Stanovnici Josipdola uskoro će imati besplatan internet, ali načelnik Mihaljević tu ne planira stati: Ići ćemo i dalje u korak s novim tehnologijama

02.07.2020 u 08:56

Bionic
Reading

Općina Josipdol jedna je od hrvatskih lokalnih jedinica koje su uspješno aplicirale za sredstva iz programa WiFi4EU. Riječ je o projektu Europske komisije, vrijednom 42 milijuna eura, koji promiče uvođenje besplatnog interneta u javnim prostorima diljem Europe

Dosad je oko 400 hrvatskih gradova i općina osvojilo vaučere od po 15 tisuća eura.

Općina Josipdol u instalaciju sustava bežične mreže kreće tijekom kolovoza, a za izvođača radova je putem javnog natječaja odabran Hrvatski Telekom (HT).

'Postavit će se ukupno 10 pristupnih točaka za spajanje na WiFi mrežu. Time će se znatno podići razina besplatnog pristupa internetu na području cijele općine. Želimo omogućiti svakome, bez obzira na to gdje živi ili koliko zarađuje, pristup brzom internetu', rekao je za tportal načelnik te općine Zlatko Mihaljević.

Dodaje da su u sklopu strategije razvoja pametne općine odlučili krenuti u korak s novim tehnologijama kako bi građanima približili razne servisne, turističke, destinacijske, poslovne i druge informacije.

U sklopu digitalizacije svog rada, Općina Josipdol još je 2006. nabavila program i opremu za 'digitalnu arhivu'. To je omogućilo službenicima da brzo i lako pretražuju dokumentaciju, šalju dokumente putem elektroničke pošte ili prijenos na digitalni medij te svi službenici imaju kreiranu elektroničku poštu putem koje nakon 'urudžbiranja' dobivaju predmete za rad.

Ispred zgrade Općine 2017. u suradnji s HT-om postavljena je pametna klupa opremljena priključcima za napajanje mobitela i besplatnim internetom.

Tijekom 2018. Općina Josipdol je također u partnerstvu s HT-om uvela sustav elektroničke evidencije odvoza komunalnog otpada - Eco Mobile. Godinu nakon toga uspostavljena je aplikacija Eko prijava.

'Svi službenici i djelatnici mogu putem te mobilne aplikacije na jednostavan i brz način prijaviti određene komunalne probleme s terena, od nepropisnog razvrstavanja otpada i neočišćenih okućnica do kvara javne rasvjete i ostalog. Tijekom ove godine aplikacija Eko prijava proširit će se i na građane, tako da će i oni moći putem nje prijavljivati komunalne probleme', rekao je Mihaljević.

Izvor: tportal.hr / Autor: Općina Josipdol

Općina Josipdol sudjelovala je u CEF telekom projektu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta eInLoRe – uvođenja elektroničkog računa u poslovanje tijela lokalne i područne samouprave. Uveden je sustav elektroničkog zaprimanja svih računa, kako za Općinu, tako i za proračunskog korisnika Dječji vrtić Josipdol i javnu tvrtku Komunalno Josipdol.

Tijekom izrade Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, nabavljen je softver SGis - geoinformacijski sustav za poljoprivredno zemljište, imovinu i infrastrukturu Općine Josipdol. Sustav SGis svakodnevno se nadograđuje unošenjem novih podataka.