PROGRAM WiFi4EU

Hrvatski Telekom osigurao pristup besplatnom Wi-Fi-ju stanovnicima Đakova, Ivankova i Pisarovine

01.06.2020 u 08:44

Bionic
Reading

Europska komisija u okviru programa WiFi4EU, vrijednog 42 milijuna eura, promiče uvođenje besplatnog interneta u javnim prostorima diljem Europe. U dosadašnja tri kruga sredstva su odobrena za oko 26 tisuća europskih gradova i općina, među kojima oko 440 hrvatskih. Ukupno je Hrvatskoj dosad namijenjeno 6,5 milijuna eura u vaučerima od po 15 tisuća eura. Zadnji i četvrti poziv za dodjelu sredstava iz programa WiFi4EU ide 3. lipnja

Među dosadašnjim dobitnicima su i Grad Đakovo te općine Ivankovo i Pisarovina, u kojima su u suradnji s Hrvatskim Telekomom (HT) instalirani sustavi bežične mreže.

'Uspješno smo se prijavili 7. studenog 2018. godine, a sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 22. siječnja 2019. Tim sporazumom osigurano nam je 15 tisuća eura. Značajan je to iznos i možemo biti zahvalni zato što smo prošli na natječaju jer pokretanje takvog sustava zahtijeva manji iznos sufinanciranja s naše strane', objasnio je zamjenik gradonačelnika Đakova Robert Francem.

Ukupno je u Đakovu postavljeno 11 pristupnih točaka na lokacijama koje čine užu gradsku jezgru te predstavljaju najprometniji i najfrekventniji javni prostor.

'Nastojalo se napraviti zonu pristupa internetu koja je povezana i čini veću cjelinu te sada građani koji se povežu preko bežične mreže neometano i neprekidno mogu biti povezani s mrežom dokle god se kreću užom jezgrom grada', objasnio je Francem.

Ističe kako je izuzetno zadovoljan izvođačem radova, Hrvatskim Telekomom.

'HT kao izvođač instaliranja sustava bežične mreže kvalitetno je i brzo postavio te završio radove. Djelatnici su profesionalno obavili posao, sa sjajnim rješenjima na terenu. Ukoliko je bilo kakvih dvojbi kod nas kao naručitelja, na vrijeme su samostalno nudili prijedloge i najpraktičnija rješenja', naglasio je Francem.

Na tragu dobrog iskustva s postavljanjem bežične mreže, Grad Đakovo nastavit će sa širenjem usluge. Cilj im je u nekoj bližoj budućnosti proširiti pokrivenost uže gradske jezgre na ostale frekventne točke u gradu, poput sportskih i turističkih lokacija.

'Smatramo nužnim osigurati i drugim naseljima Đakova bežični pristup internetu jer smatram dostupnost interneta svakom građaninu elementarnim standardom života u 21. stoljeću. Grad Đakovo u izradi je strategije pametnog grada, a njena implementacija zahtijevat će suvremenu tehnologiju dostupnu svima', rekao je Francem.

U Općini Ivankovo, nedaleko od Vinkovaca, djelatnici HT-a instalirali su sustav bežičnog interneta na četiri lokacije, dvije u mjestu Ivankovo te po jednu u Retkovcima i Prkovcima.

'WiFi4EU je prava mjera u pravo vrijeme za Općinu Ivankovo. Upravo je započela digitalizacija udruga i društvenog života na području općine. Cilj je obogatiti društveni život sadržajem koji pruža dodatnu vrijednost i poboljšava kvalitetu života svim mještanima i svim gostima koji se zateknu na našem području', rekao je Igor Dojmi, zamjenik načelnika Općine Ivankovo.

Projektom WiFi4EU na području Općine Pisarovina postavljeno je ukupno trinaest pristupnih točaka (pet vanjskih i osam unutarnjih) za spajanje na besplatnu WiFi mrežu, čime se znatno podigla razina besplatnog pristupa internetu na području te općine.

'Jako smo zadovoljni cijelim sustavom koji su instalirali djelatnici HT-a. Pušten je u rad još krajem prošle godine. Besplatnom internetskom mrežom pokrili smo gotovo cijelo mjesto, a u zgradi općine veliku salu za sastanke, u kojoj je bio vrlo slab signal', rekao je Tomo Kovačević, načelnik Općine Pisarovina, te dodao kako danas pristup internetu predstavlja minimalan standard za svakodnevni život u cijelom svijetu.