ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE

Stanovi u Sopnici po 980 eura - preskupi!

Bionic
Reading

Državni službenici i namještenici u svim hrvatskim ministarstvima imaju mogućnost kupiti stan u zagrebačkom naselju Sopnica-Jelkovec po cijeni od 980 eura za četvorni metar, uz otplatu do 30 godina i odgodu plaćanja do godinu dana

Ovakav privilegij omogućila im je državna Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u srpnju, a u ponudi je ukupno 75 stanova. Još je u travnju APN ponudio zaposlenicima MUP-a i MORH-a 55 stanova na toj lokaciji po istoj cijeni, no čini se da policajci i vojnici ne pokazuju prevelik interes za najjeftiniju ponudu novogradnje u Zagrebu. Prodano je, naime, tek 19 stanova. Stoga su u APN-u odlučili preostale stanove ponuditi zaposlenicima svih ministarstava.

Riječ je o naselju izgrađenom po 'zagrebačkom modelu stanogradnje', po kojemu je tek trećina stanova trebala biti prodana na tržištu po cijeni od 1.295 eura, a preostale dvije trećine trebale su ići dijelom u najam, a dijelom bi se dali na korištenje socijalno ugroženim obiteljima. No plan gradskih vlasti izjalovio se zbog malog interesa za kupnju stanova po tim uvjetima u prilično udaljenom naselju u Sesvetama, pa su dug prema APN-u kompenzirali sa 128 stanova. APN ih je još prije gotovo godinu dana počeo nuditi javnim pozivom po cijeni od 1.060 eura po četvornom metru, no interes je bio slab.

Na prvom natječaju, kada se nudilo 35 stanova, zabilježili su 57 upita potencijalnih kupaca, njih 12 stanove je došlo i pogledati, ali APN nakon svega nije dobio nijednu službenu ponudu za kupnju tih stanova. Kasnije su ipak uspjeli prodati nekoliko stanova, no interes je bio vrlo slab, pa su cijenu preostalima odlučili dodatno sniziti i ponuditi ih vojnicima, policajcima, a sada i ostalim zaposlenicima hrvatskih ministarstava.