SLABIJI REZULTATI

Stagnacija tromjesečnih prihoda Metroa

19.10.2016 u 15:05

Bionic
Reading

Njemački maloprodajni lanac Metro izvijestio je u srijedu o stagnaciji tromjesečnih prihoda budući da je slabiji rezultat lanca trgovina potrošačke elektronike neutralizirao poboljšanje u veleprodajnom odjelu

Na razini grupe prihodi su u četvrtom fiskalnom tromjesečju ostali na razini istog lanjskog razdoblja i iznosili su 14,2 milijarde eura ako se izuzme utjecaj oscilacija valutnih tečajeva i promjene u portfelju.

Njihova je razina ostala gotovo nepromijenjena i ako se uključe promjene valutnih tečajeva i promjene u portfelju, pokazuju preliminarni podaci njemačke kompanije.

Prilagođeni za oscilacije valutnih tečajeva i prodaju odnosno kupnju imovine, prihodi su im i u cijeloj fiskalnoj godini ostali gotovo nepromijenjeni u odnosu na 2014/2015. Ako se uključe i ti faktori, smanjeni su 1,4 posto i iznosili su 58,4 milijarde eura.

U četvrtom fiskalnom tromjesečju rezultate im je podupro veleprodajni odjel cash and carry koji je - ako se izuzmu promjene u valutnim tečajevima i u vlasničkom portfelju - zabilježio 1,4 posto više prihode nego u istom lanjskom razdoblju. Ako se uključe valutni tečajevi i promjene u portfelju, prihodi su stagnirali na prošlogodišnjoj razini kada su iznosili 7,4 milijarde eura.

Grupa planira odvojiti taj odjel i lanac hipermarketa Real od lanca trgovina potrošačke elektronike Media-Saturn i uvrstiti njihove dionice u burzovnu kotaciju u 2017.

Media-Saturn zabilježio je pak dva posto manje prihode ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva i promjene u portfelju nego u istom razdoblju prošle godine, zbog pada prometa nakon završetka europskog nogometnog prvenstva i odluke o obustavi neprofitabilne prodaje putem internetske stranice Redcoom.

Ako se uključe valutni tečajevi i ostali izvanredni faktori, prihodi su mu smanjeni jedan posto i iznosili su pet milijardi eura.

Iz Metroa su ponovili da očekuju blagi rast dobiti prije kamata i oporezivanja (EBIT) u fiskalnoj godini 2015/2016. godini ako se isključe posebne stavke, nešto iznad 1,5 milijardi eura ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini. Kompletno poslovno izvješće Metro će objaviti 14. prosinca.

Najavljuju također da su spremni za nadolazeću božićnu sezonu kada obično ostvaruju većinu zarade. Tržišno okruženje trebalo bi po njihovoj procjeni biti 'povoljno'.