NAJUSPJEŠNIJI MP-BRIC

Srpanj uspješan za investicijske fondove

tportal

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

U srpnju je na domaćoj burzi prevladavala letargija, uzrokovana godišnjim odmorima i iščekivanjem objave rezultata dioničkih društava. Dionički indeks Zagrebačke burze, Crobex je pao za 0,92 posto, na 1.878,94 boda. Istovremeno, vodeći američki indeksi Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 su porasli od 7,8 do 8,4 posto. Protekli mjesec je za investicijske fondove bio uspješniji od lipnja, ali ne i od svibnja, kad je 27 fondova poraslo za više od deset posto

U srpnju su pokrenuta dva nova fonda. OTP Europa plus je novi dionički fond fondova, a Platinum Cash je novi novčani fond te je ukupno sad aktivno 95 fondova. Srpanj je u plusu završilo njih 66 (u lipnju 35), a ostvarili su mjesečne promjene u rasponu od -5,35 do 10,53 posto. Srpanj je za fondove bio uspješniji od lipnja, ali ne i od svibnja kad 27 fondova poraslo za više od deset posto. U srpnju je trideset i šest fondova poraslo za više od jedan posto, a četrnaest ih bilježi rast veći od tri posto. Palo je četrnaest dioničkih, devet mješovitih te pet obvezničkih, s time da ih većina bilježi pad manji od dva posto. Među deset najuspješnijih nalaze se isključivo dionički fondovi a predvodi ih MP-Bric HR.

Od 64 dioničkih i mješovitih fondova najbolje rezultate bilježe oni koji investiraju na tržišta u SAD, Europe ili Azije, dok fondovi orijentirani na JIE regiju bilježe manji rast odnosno pad. Najveće prinose u srpnju među dioničkim fondovima bilježe MP-Bric HR (10,53 posto), NFD Nova Europa (8,55 posto), MP-Mena HR (8,20 posto) i Prospectus Worldwide (6,65 posto). Među fondovima koji investiraju u JIE regiji najuspješniji je bio Prospectus JIE s rastom od 2,45 posto. Kod mješovitih je titulu najboljeg zaradio ST Balanced s rastom od 2,36 posto, koji je i jedini mješoviti s rastom većim od dva posto. Slijedi ga ST Aggressive s rastom od 1,73 posto. Ukupno je sedam mješovitih poraslo za više od jedan posto. Kod dioničkih i mješovitih fondova najveći pad bilježe Erste Total East i InterInvest Balanced s padom od 5,35 posto odnosno 3,73 posto.

Sedam obvezničkih je poraslo a pet ih je srpanj završilo u crvenom. Čak su četiri obveznička porasla preko jedan posto a predvode ih HPB Obveznički i OTP euroobveznički s rastom od 1,89 i 1,76 posto. Značajnije padove bilježe jedino Select Eurobond (-1,07 posto) i PBZ Bond za (-0,95 posto)

Novčani su fondovi u srpnju svi porasli. Ostvarili su prinose u rasponu od 0,07 do 0,84 posto. Najuspješniji su bili Raiffeisen Cash (0,84 posto) i PBZ Novčani (0,69 posto). Rast veći od 0,50 posto bilježi jedanaest od ukupno devetnaest novčanih fondova.

Prinosi fondova u ovoj godini kreću se u rasponu od 46,93 do -32,36 posto. Pozitivne rezultate je ostvarilo 76 fondova. Najuspješniji bilježe rast veći od deset posto, njih četrnaest, a osam je fondova u ovoj godini poraslo preko dvadeset posto. Najuspješniji dionički su MP-Bric HR i Prospectus Worldwide, mješovite predvodi KD Balanced, obvezničke ZB Bond a novčane Raiffeisen Cash.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi