izbori u srbiji

Vučić potvrdio da ide po drugi mandat, očekuje se uvjerljiva pobjeda u prvom krugu

06.03.2022 u 13:25

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ulazi u izbornu trku za drugi predsjednički mandat, odlučilo je danas vodstvo Srpske napredne stranke (SNS) uz ocjenu da je Vučić "uvjerljivo najbolji kandiat" i da će "uvjerljivo pobijediti u prvom krugu".

"Srbiji je potrebna snaga, stabilnost i sigurnost, a sve to predstavlja Aleksandar Vučić", izjavila je povjerenica SNS-a za Beograd i premijerka Srbije Ana Brnabić poslije nedjeljnje sjednice Predsjedništva naprednjaka.

Ona je najavila da Vučić u ponedjeljak kreće u kampanju i "nikad uvjerljiviju pobjedu u prvom krugu" izbora. Predsjednički izbori raspisani su za 3. travnja, kada se održavaju i izvanredni parlamentarni izbori, te izbori za Beograd i nekoliko loklanih uprava.

Vladajući SNS prvi je predao koalicijsku listu za parlamentarne izbore „Aleksandar Vučić zajedno možemo sve“, a partneri su joj socijalisti (SPS) Ivice Dačića, Jedinstvena Srbija (JS), Savez vojvođanskih Mađara, Pokret socijalista ministra policije Aleksandra Vulina, te stranka umirovljenika (PUPS).

Vučićevu kandaturu potpisima su u nedjelju prvi podržali Brnabić, Dačić i vođa SVM Isztvan Pastor.

"Više nego ikad u suvremenoj povijesti, Srbiji trebaju snaga, stabilnost, ozbiljnost i sigurnost", a sve to, po ocjeni Brnabić "predstavlja Aleksandar Vučić".

  • +3
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

Ona je naglasila kako će "zbog svih političkih događanja biti nemoguće voditi kampanju kakva bi se vodila u drukčijim okolnostima", jer će Vučić biti "posvećen poslu predsjednika, kako bi se sačuvali mir i stabilnost".

Vučić će voditi kampanju uz puno poštivanje svih protukandidata da bi Srbiju obranio "od svih pritisaka" i nastavio put "političke suverenosti i donošenja odluka u interesu građana".

"Ne lijevo ili desno, ne Istok ili zapad, već u našem interesu, za naše građane”, rekla je Brnabić novinarima poslije sjednice Predsjedništva SNS-a.

Republičkom izbornom povjerenstvu do sada su predane liste kandadata oporbene koalicije Ujedinjeni za Srbiju umirovljenog generala Zdravka Ponoša, konzervativno-rojalističke koalicije NADA i predsjednika Demokratske stranke Srbije (DSS) dr. Miloša Jovanovića, a tijekom dana predaju liste najavio je i nekadašnji predsjednik Srbije i vođa Socijaldemoktratske stranke Boris Tadić.