LANI UGAŠENO NJIH 58.000

Srbi masovno odustaju od kreditnih kartica, kad vidite kolike su kamate, bit će vam jasno i zašto

09.02.2023 u 09:04

Bionic
Reading

Kreditne kartice sve su nepopularniji proizvodi u Srbiji, prema podacima banaka koje posluju na njihovu tržištu. Iz mjeseca u mjesec u uporabi ih je sve manje, a u godinu dana iz upotrebe ih je izbačeno gotovo 58.000. Od kraja siječnja 2022. do sada kreditiranje građana 'plastikom' tako je smanjeno za 4,7 posto. To ni ne čudi kad se efektivna kamatna stopa kreće od 20 do preko 30 posto, pišu Novosti

Kako pokazuje Kreditno izvješće Udruženja banaka Srbije, broj korisnika koji ih posjeduju smanjen je za oko četiri posto. U odnosu na razdoblje prije krize, rata i pandemije, krajem siječnja 2019. u optjecaju su bile 179.442 kartice više nego sada, a korisnika 107.360 više. Odmah nakon dopuštenog minusa, svojevrsni viceprvak u nepovoljnom kreditiranju su upravo kreditne kartice, kažu stručnjaci sa specijaliziranih stranica za kredite.

'Svaki gotovinski kredit, pa čak i s ovolikim rastom kamata zbog inflacije i krize, isplativija je opcija od tih kartica. Svakako da je u ponudi širok asortiman te 'plastike'. Problem je što većina klijenata ne pazi i ne obraća pozornost na činjenicu da godišnje kamate dosežu 30 posto. Najčešće kartice funkcioniraju po principu da je moguće kupovati na rate, da se potrošeni dio plaća u ratama od pet, deset ili 20 posto plus ugovorene kamate, što je na godišnjoj razini popriličan iznos', navode.

Kako upozoravaju savjetnici, klijenti trebaju dobro odvagnuti koliki limit uzimaju, na koliko rata – tri, šest, devet ili 12 - te isplati li se na kraju takvo kreditiranje. Trenutačno većina običnih gotovinskih kredita ima kamatu od devet do 13 posto, što je još uvijek znatno manje od stope koju nude kartice, bilo da je riječ o revolving karticama, ratama ili nekim drugim opcijama, kažu savjetnici.

Jedino što, osim interesa, u posljednje vrijeme raste kada je riječ o tom bankarskom proizvodu jest broj onih koji imaju problema u otplati svojih obveza. Broj kreditnih kartica s kašnjenjima u otplati porastao je za dva posto u mjesec dana. Udio nepodmirenih obveza u iskorištenom iznosu iznosi više do 10 posto.

U ovom trenutku manje od milijun klijenata – 944.973 – koristi oko 1,2 milijuna ovih kartica poslovnih banaka u Srbiji. U kašnjenju s otplatom je 48.907 kartica čiji vlasnici ne podmiruju svoje obveze u utvrđenim rokovima; svaki 20. do 25. vlasnik kreditne kartice.

'Većina banaka tolerira da klijent ne plati ratu jedan mjesec, ali sljedeći mjesec poduzimaju mjere, poput blokade računa', tvrde kreditni savjetnici. 'U slučaju kašnjenja otplate od 60 dana dolazi do nedozvoljenog minusa, rata kredita, podaci dolaze do Kreditnog ureda. Tamo, međutim, 'loš glas' o klijentu ostaje tri godine', upozoravaju.

U odnosu na kraj prethodne godine smanjen je iznos odobrenog limita po kreditnoj kartici, kao i stvarno iskorišteni iznos. Sada se u prosjeku odobrava 92.548 dinara, a u upotrebi je obično trećina tog iznosa.