GLOBALNA PROIZVODNJA

Fosilni divovi: Pogledajte tko su najveći svjetski proizvođači ugljena, plina i nafte

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 08.02.2023 21:02
  • Objavljeno 08.02.2023 u 21:02
tportal

Izvor: Neven Bučević / Autor: Science Photo Library / Sciencephoto / JIM WEST / MALCOLM FIELDING/BOC GROUP / - / Česká ilustrační fotografie

Već više od jednog stoljeća fosilna goriva naš su dominantan i istovremeno vrlo štetan izvor energije. U svijetu se godišnje vade i troše goleme količine ugljena, nafte i plina, a proizvođači ne reagiraju na apele o smanjenju emisija stakleničkih plinova

Većina ugljena koristi se za proizvodnju električne energije za naše domove i urede te ima ključnu ulogu u proizvodnji čelika. Slično tome, prirodni plin je velik izvor električne energije i topline za industriju i zgrade. Naftu prvenstveno koristi sektor transporta, uz petrokemijsku proizvodnju, grijanje i druge namjene.

Samo 2021. godine svijet je proizveo oko osam milijardi tona ugljena, četiri milijarde tona nafte i više od četiri bilijuna kubičnih metara prirodnog plina.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Proizvodnja ugljena

Kina je proizvela 50 posto ili više od četiri milijarde tona svjetskog ugljena u 2021. godini, a usto je njegov najveći potrošač, na koji je 2021. godine otpalo 54 posto svjetske potrošnje. Indija je drugi najveći proizvođač i potrošač ugljena, a 2021. proizvela ga je više od 811 milijuna tona. Najveći izvoznik ugljena je Indonezija, slijedi je Australija.

Što se Zapada tiče, SAD je proizveo više od 524 milijuna tona ugljena, ali proizvodnja je pala za 47 posto u usporedbi s razinama iz 2011. Taj pad će se vjerojatno nastaviti prijelazom na čistu energiju, prema analizi britanskog naftnog diva BP-a.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Proizvodnja nafte

Godine 2021. Sjedinjene Države, Rusija i Saudijska Arabija bile su tri najveća proizvođača sirove nafte. SAD je proizveo više od 934 milijuna tona nafte, a Rusija preko 536 milijardi tona. Zemlje OPEC-a, uključujući Saudijsku Arabiju, imale su najveći udio u proizvodnji s 35 posto ili 1,5 milijardi tona nafte.

Proizvodnja nafte u SAD-u bilježi značajan rast od 2010. Godine 2021. SAD je izvadio 711 milijuna tona nafte, više nego dvostruko od 333 milijuna tona proizvedenih 2010. godine.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Proizvodnja prirodnog plina

Svijet je proizveo 4036 milijardi kubičnih metara prirodnog plina 2021. godine. SAD je bio najveći proizvođač s više od 934 milijarde kubičnih metara, što čini 23 posto ukupne svjetske proizvodnje. Teksas i Pennsylvania činili su čak 47 posto proizvodnje u SAD-u. Sektori električne energije i industrije SAD-a čine oko trećinu domaće potrošnje prirodnog plina.

Rusija, sljedeći najveći proizvođač s preko 701 milijardom kubičnih metara plina, bila je najveći izvoznik u 2021. Izvezla je procijenjenih 210 milijardi kubičnih metara prirodnog plina putem plinovoda u Europu i Kinu. Oko 80 posto ruskog prirodnog plina dolazi s područja Arktika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!