MATIJAŠEVIĆ KRITIZIRA:

'Sramotno je da Vlada tek sad ide u dubinsku analizu proračuna'

24.10.2014 u 12:03

Bionic
Reading

Uistinu je sramotno da Vlada tek sada, pred kraj svoga mandata, osniva pet povjerenstava koja bi trebala provesti dubinsku analizu rashoda proračuna, smatra Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS)

'Nepodnošljiva je ta lakoća kojom se Vlada odnosi prema tako važnim stvarima. Nužne i neophodne mjere, koja treba po logici stvari napraviti na početku, pompozno se najavljuju sada, na samom kraju. I onda još taj ultimativni rok na koji su očito ponosni – tri mjeseca. Tri mjeseca da se dubinski analiziraju rashodi za zaposlene koji se isplaćuju iz proračuna, subvencije, sustav zdravstva, poslovanje agencija, zavoda, fondova. Gdje su bili tri godine?! Gdje su bili kada je trebalo konkretno djelovati, kada je na koljena pao nekadašnji šibenski div TLM, važni DIOKI i perjanica Imunološki zavod? A takvih je primjera stotine diljem Hrvatske', rekao je Matijašević, predsjednik HURS-a.

HURS drži da je zaista neozbiljno i podcjenjivački tek sada utvrđivati stvarne produktivne i neproduktivne troškove i hvaliti se kako će tako uštedjeti barem pet milijardi kuna.

'Najavljuju u Vladi češljanje svakog troška, svake kune, svake usluge ... I očito je da očekuju divljenje i odobravanje. Oštru kritiku dobit će na slijedećim izborima, a mi ćemo postaviti samo jedno pristojno pitanje: Što ste radili do sada ?', istaknuo je Matijašević.