MMF-OV 'STRES TEST'

Španjolske banke trebaju najmanje 40 milijardi eura

09.06.2012 u 08:25

Bionic
Reading

Španjolska treba oko 40 milijardi eura dodatnog kapitala koji bi se ubacio u nekoliko banaka kako bi im se omogućilo da izdrže teške gospodarske uvjete, objavio je Međunarodni monetarni fond. Predsjedatelj Euroskupine Luksemburžanin Jean-Claude Juncker pozvao je na brzo rješavanje španjolske bankarske krize, dok se Madridu savjetuje sa svih strana da zatraži pomoć.

MMF navodi da njegov 'stres test' ne obuhvaća dodatni kapital koji je preporučio Španjolskoj kako bi se pokrili troškovi restrukturiranja i kreditni gubici. Kako navodi jedan dužnosnik, MMF-a takav dodatni poticaj obično biva 1,5 do 2 puta veći kako bi se uvjerilo tržišta da Španjolska ima kredibilne osnove za upravljanje kriznim udarima.

U španjolskom slučaju, dolazi se do toga da je kapital potreban kako bi se stabilizirao bankarski sustav doseže 80 milijardi eura, iako MMF nije u izvješću o svojim predviđanjima izrijekom naveo tu sumu.

Očekuje se da će Španjolska zatražiti od euro zone pomoć u rekapitalizaciji svojih banaka tijekom vikenda, naveli su u petak za Reuters izvori u Bruxellesu i Berlinu, čime bi postala četvrta zemlja koja traži pomoć otkako je počela europska dužnička kriza.

Španjolska zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria kazala je da vlada prije donošenja odluke treba imati barem preliminarnu procjenu o tome koliko ekstra kapitala banke trebaju.


Juncker za brzo rješavanje bankarske krize u Španjolskoj

Predsjedatelj Euroskupine Luksemburžanin Jean-Claude Juncker pozvao je na brzo rješavanje španjolske bankarske krize, dok se Madridu savjetuje sa svih strana da zatraži pomoć.

U razgovoru u petak navečer na njemačkom radiju DeutschlandradioKultur, Juncker je kazao da 'rješenje treba pronaći brzo'. Usporedo je inzistirao na činjenici da španjolska situacija nije usporediva s onom u Grčkoj, hvaleći napore Madrida za oporavak javnih troškova.

U razgovoru za njemački regionalni dnevnik Ruhr Nachrichten koji izlazi u subotu, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble ponovio je da je na Španjolskoj da odluči traži li financijsku pomoć svojih europskih partnera. 'Na Španjolskoj je da odluči što je najbolje napraviti', kazao je on.

U intervjuu njemačkom dnevniku Sueddeutsche Zeitung od subote, glavna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde pozvala je na tješnju suradnju europskih zemalja radi rješavanja krize u eurozoni.