Nadia Calvino

Španjolska ministrica financija pobijedila u utrci za šeficu Europske investicijske banke

08.12.2023 u 12:49

Bionic
Reading

Španjolska ministrica financija Nadia Calvino postat će sljedeća čelnica Europske investicijske banke nakon što su članice EU-a u petak pristale na njezino imenovanje

Calvino bi trebala početi raditi u banci sa sjedištem u Luksemburgu 1. siječnja, kada istječe mandat sadašnjeg šefa Wernera Hoyera.

'Zahvalna sam i počašćena što sam dobila potporu svojih kolega ministara financija da budem na čelu Europske investicijske banke', rekla je Calvino. 'EIB će u budućnosti imati još važniju ulogu u financiranju zelene tranzicije kako bi pružio financijsku potporu obnovi Ukrajine i također podržao ulogu Europe u svijetu.'

Politički blagoslov 27 ministara financija EU-a došao je na sastanku u Bruxellesu nakon što su veći dio noći proveli raspravljajući o reviziji EU-ovih pravila nacionalne potrošnje.

Nova čelnica EIB-a bit će zadužena za usmjeravanje milijardi eura zajmova u velike infrastrukturne projekte diljem Europe i igrat će ključnu ulogu u obnovi Ukrajine te osiguravanju financiranja klimatskih promjena u godinama koje dolaze.

Calvino je bivša dužnosnica Europske komisije, a bila je glavna direktorica odjela za proračun i španjolska ministrica financija od 2018. Svoje ambicije potvrdila je i prije, neuspješno se 2020. natječući za predsjednicu Euroskupine, koju čine ministri financija država članica eurozone.