DVODNEVNI POSJET

Španjolci traže prilike za ulaganja u Hrvatskoj

24.04.2013 u 16:16

Bionic
Reading

Tijekom iduća dva dana španjolske tvrtke, okupljene u ICEX, španjolsku udrugu za izvoz, sastat će se s 70-tak hrvatskih privatnih i javnih tvrtki te institucija. Među 14 tvrtki koje su u posjetu Hrvatskoj, najviše ih je iz sektora graditeljstva, potom iz energetike, ali i konzultanti koji imaju iskustva s povlačenjem novca iz Europske Unije

Španjolska i hrvatska u sličnoj su situaciji jer se obje bore s teškom i strukturnom krizom, ali Španjolska inzistira na poticanju i razvoju izvoza pa tako izvoz u BDP-u sudjeluje s 33 posto dok hrvatski izvoz nosi 22 posto BDP-a. Optimistične prognoze španjolskih analitičara koje su iznijeli kažu da se očekuje uzlet gospodarstva početkom 2014., nakon reformi koje će još nekoliko mjeseci utjecati na rast nezaposlenosti.

Španjolski ambasador u Hrvatskoj Rodrigo Aguirre de Carcer y Garcia del Arenal podsjetio je da uz probleme slične hrvatskima, poput visokog javnog duga i rastuće nezaposlenosti, Španjolska ima problem i s bankarskim sektorom koji je preopterećen lošim kreditima.

'Ispuhao se nekretninski balon, a Španjolska je u dobrim godinama gradila više nego Italija, Francuska i Njemačka zajedno. Infrastruktura će ostati, ali iza nje su ostali i krediti s kojima se borimo', požalio se ambasador. Iz njegova govora upućenog hrvatskom auditoriju jasno je da su španjolske tvrtke zainteresirane za sudjelovanje na projektima koje bi financirala Europska Unija, a nude nam i konzultantske usluge za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova kroz suradnju s tvrtkama koje imaju takvo iskustvo.

Da bi privukli ulagače, kaže ambasador, trebali bi dati više poticaja i olakšati poslovanje u odnosu na okruženje.

'Ako se vaša Vlada ne pokrene izgubit će utrku s drugim zemljama', poručuje njegova ekselencija.

S druge strane u Agenciji za ulaganje i konkurentnost ističu da je Hrvatska već uklonila mnoge barijere, a obećavaju da će za godinu ili dvije biti mnogo lakše poslovati u Hrvatskoj. Ukupno smo privukli 26,75 milijardi eura izravnih stranih investicija, ali to su bile brownfield investicije u telekom, banke i naftnu industriju. Trenutno Agencija, kako je iznio Damir Novinić, njezin ravnatelj, u pipeline-u imaju 100 projekata, a mogu se pohvaliti s 14 konkretnih projekata koji su ukupno vrijedni 925,5 milijuna eura.

Od tih su 14 projekata riješeni problemi njih četiri na temelju čega će se uložiti oko 153 milijuna eura i zaposliti 770 ljudi.

'Dvije tvrtke koje su analizirale širu regiju pa i investicije u Rusiju ili Kinu, izabrale su Hrvatsku jer su izračunali da im uz geografski položaj i poticaje koje će dobiti, Hrvatska postaje najisplativija destinacija za ulaganje', kaže Novinić napominjući da je riječ o tvrtkama iz tekstilnog i metalurškog sektora. Podsjeća da su ulagači u Hrvatsku poput Ericsson Nikola Tesle i Calzedonie, koja gradi četvrtu tvornicu u Hrvatskoj, priznali da su im te podružnice najprofitabilniji dio korporacija.