RESTRUKTURIRANJE

SOS iz Uljanika - Uprava poziva investitore da se uključe u spašavanje tvrtke

27.11.2017 u 15:28

Bionic
Reading

Uljanik grupa u ponedjeljak je najavila da će tijekom ovog tjedna strateškim partnerima uputiti poziv na uključivanje u investicijske programe, što je vezano uz budući program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta

"Kako je već najavljeno u medijima te na sastancima s upravljačkim tijelima, sindikatima i radničkim vijećima održanim u proteklom razdoblju, tijekom ovog tjedna će strateškim partnerima biti upućen poziv na uključivanje u investicijske programe, a vezano uz budući program restrukturiranja društva Uljanik Brodogradilišta d.d. - članice Uljanik grupe", priopćio je Uljanik putem Zagrebačke burze.

Plan restrukturiranja Uljanika i ulazak strateškog partnera posljednjih su 20-ak dana bile teme razgovora čelništva Uljanika s resornim Ministarstvom gospodarstva te socijalnim partnerima, a krajem prošlog tjedna i službeno je u Bruxellesu pokrenut postupak sanacije i restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta. 

Naime, sredinom studenoga iz Ministarstva su najavili da će otpočeti konzultacije s Europskom komisijom s obzirom da prijedlog plana restrukturiranja Uljanik grupe predviđa i državu kao aktivnog sudionika restrukturiranja i provedbe plana restrukturiranja. 

Uprava Uljanika prošli je tjedan i sindikate koji djeluju u tom brodogradilištu upoznala s planovima restrukturiranja te ulasku strateškog partnera koji bi s državom podijelio troškove restrukturiranja i ojačao pregovaračku poziciju pred Europskom komisijom.

Direktor poslovno-informacijskih sustava Uljanika Hrvoje Markulinčić tada je izvijestio da Uljanik razgovara s nekoliko ozbiljnih domaćih i stranih tvrtki u branši i izvan nje.

"Za program restrukturiranja koji u sebi sadrži diverzifikaciju brodogradnje itekako se nailazi na interes budućih investitora", ustvrdio je Markulinčić dodajući da se to odnosi na gradnju visokosofisticiranih brodova.

  • +25
Nasukani brod u Uljaniku Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Naglasio je kako je Uljanik jedino među hrvatskim brodogradilištima koje još nije restrukturirano te da je sada pravo vrijeme za restrukturiranje, jer su navozi i knjiga narudžbi puni.

Nakon tog sastanka predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata Vedran Dragičević istaknuo je kako smatra da bi Vlada trebala financijski poduprijeti Uljanik dok ne dođe strateški partner, a smatra i kako bi bilo dobro da strateški partner bude iz Hrvatske. 

No, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić ocijenio je "igrokazom" aktivnosti oko restrukturiranja i ulaska strateškog partnera u Uljanik. To je zapravo početak preseljenja Uljanika, ustvrdio je Bulić, upozoravajući i da restrukturiranje podrazumijeva gašenje nekih djelatnosti i višak radnika.

 Uprava Uljanika te je izjave nazvala politikantskim i poručila kako ih nije vrijedno komentirati.