u zagrebu

Šok na tržištu, cijene stanova nakon ovoga mogu samo u jednom smjeru

23.09.2023 u 16:43

Bionic
Reading

Promet nekretninama u srpnju u glavnom je gradu znatno pao, doznaje Jutarnji list

Temeljeno na podacima porezne uprave promet stambenim nekretninama u glavnom gradu je pao 23 posto ako se uspoređuje prvo polugodište 2023. s prvim polugodištem prošle godine, potvrdio je za Jutarnji Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, te direktor agencije Kastel nekretnine. Ukupno promet svim vrstama nekretnina u Zagrebu je pao 20 posto.

'U prvom polugodištu lani ukupno je prodan 5731 stan dok je u prvoj polovici ove godine prodano 4440 stanova. To je očekivana posljedica svih faktora koji su utjecali na tržište nekretnina u Hrvatskoj. Prije svega prvi je uzrok je rast kamatnih stopa u Eurozoni kako bi se usporila inflacija što dovodi do smanjene potražnje', smatra Ranilović.

'Svjedoci smo da se za pojedine nekretnine traži cijena koja nikad nije bila realizirana kod sličnih nekretnina. Kako se u javnosti ističu uglavnom tražene cijene, tako i vlasnici nekretnina svoje želje projiciraju u traženi iznos. Razlika između tražene i realizirane cijene već u praksi uglavnom doseže 15 posto' - kaže Ranilović. 

Da će se ova situacija dogoditi bilo je najava stručnjaka iz sektora trgovaca nekretninama, iako to mnogi još ne žele prihvatiti.

'Gospodarstvo se kreće u ciklusima pa tako i tržište nekretnina, tako da uvijek dolazi do promjena koje su gotovo u pravilnom ritmu od 7 - 8 godina. Tržište nekretnina ne može vječno padati, ali ni rasti. Događaju se ispuhivanja kako bi tržište uopće moglo funkcionirati', objašnjava Ranilović za Jutarnji