ZLATNI PADOBRANI

Smjena Uprave HAC će koštati milijun kuna

Mario Lovrinčević

Mario Lovrinčević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Denis Jerković

Smijenjeni predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo i dva člana Uprave Marijo Lovrinčević i Ivica Mlinarević stajat će tu tvrtku više od milijun kuna zbog prava koje vuku iz svojih ugovora

Svi oni imaju pravo kao dužnosnici na još šest mjeseci primanja plaće, korištenja mobitela i službenog automobila (iako će vjerojatno dobiti automobile niže klase umjesto limuzina). Nakon toga imaju pravo na otpremninu u iznosu od 12 mjesečnih plaća. Lovrinčević i Mlinarević imaju neto plaću od 16.400 kuna, a predsjednik Uprave nešto više od 17.000, pa će s tog osnova, ako ne odluče otići prije roka, sljedećih šest mjeseci dobiti skoro 300.000 kuna neto, što je s doprinosima i ostalim davanjima, preko pola milijuna kuna.

Na otpremnine u visini 12 neto plaća zatim dobivaju još oko 600.000 kuna neto, što u bruto iznosu udvostručuje eventualni trošak otpremnine.

Tri člana Uprave HAC-a smijenjena su zbog, kako je obrazložio ministar prometa Božidar Kalmeta, 'klime nepovjerenja i narušenih odnosa u tvrtki'. Iako Kalmeta opovrgava da su otišli zbog afera, smjena je došla nakon što su USKOK i policija počeli istraživati potencijalno štetne ugovore o bojanju tunela, sumnje u fiktivno zapošljavanje te kupnju luksuznih automobila za Upravu HAC-a od strane izvođača.

Postoje još brojne prijave i afere koje su punile medije zadnjih mjeseci. Za novog predsjednika Uprave imenovan je dosadašnji čelnik Hrvatskih cesta Stjepko Boban, također član HDZ-a, dok je na čelo HC-a imenovan Jakov Krešić, dosadašnji član Uprave HC-a. Iako nam se Boban nije javio, nakon imenovanja je najavio da će mu prvi zadatak biti sređivanje odnosa u tvrtki.

Neslužbeno se pojavila i informacija da će Boban zatražiti i promjenu odluke o ustroju HAC-a, tako da će Uprava biti dvočlana - uz njega će HAC predstavljati jedini nesmijenjeni član Uprave, Josip Sapunar, zadužen za financije. Obrazloženje smanjivanja Uprave je da se radi o nepotrebnom dupliranju jer postoje direktori sektora po istim dužnostima. Boban će odlučiti i hoće li nekom od smijenjenih članova Uprave ponuditi savjetničko mjesto, koje je kako kaže, čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, rezervirano za smijenjene direktore. Ta funkcija donosi bruto plaću od oko 30.000 kuna (neto oko 15.700 kuna).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi