PROMJENE U AUDIU

Smijenjen Vedran Duvnjak, naslijedit će ga Iva Galić

14.04.2011 u 13:23

Bionic
Reading

Vedran Duvnjak smijenjen je s mjesta ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO). Naslijedit će ga, odluka je Vlade, zadnja predsjednica bivšeg Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Iva Galić

Svoju karijeru Duvnjak će nastaviti kao državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede gdje će ministru Petru Čobankoviću pomagati oko gospodarskih tema za koje je ovaj odgovoran kao potpredsjednik Vlade za gospodarstvo.

Smjena Duvnjaka je iznenađenje jer je on glavni kreator Audia, agencije koja objedinila HFP i Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom.

'Nisu mu htjeli dati otvorene ruke da Agenciju ustroji onako kako je on htio. Inače je tvrd u svojim stajalištima i smjena je bila neminovnost. Koliko znam, to je dočekao i s velikim olakšanjem jer mi je priznao da više nema snage da se bori protiv barikada i prepreka', kaže nam jedan od suradnika Duvnjaka koji je, razumljivo, želio ostati anoniman.

Kap koja je prelila čašu, ističe naš izvor, rješenje je sukoba u Sunčanom Hvaru koje prema Duvnjaku nije kvalitetno. Orco i država dogovorili su se da svoje dugove pretvore u kapital u istom omjeru te da država osigura zajam Sunčanom Hvaru čime je omogućeno preživljavanje tvrtke do turističke sezone.

Primirje oko Sunčanog Hvara dogovorila je upravo Iva Galić, a dok je Duvnjak bio na čelu HFP-a, on s Orcom nije uspio naći zajednički jezik.

'Imao je razgovor s Čobankovićem i sve je završilo bez povišenih tonova. Ministar ga izuzetno cijeni i zbog toga je i povukao u svoje ministarstvo. Osim toga, kako je Čobanković predsjednik Upravnog vijeća Audia, Duvnjak će i dalje biti vezan za agenciju', objašnjava naš izvor.

Duvnjak je na čelu HFP-a bio od veljače 2008. do 13. siječnja 2011. kad ga je nasljedila Galić. Nakon toga je zasjeo u fotelju ravnatelja Audia.

'Koliko znam, on je izuzetno ponosan na te tri godine u Fondu koji je prije njega bio u rasulu. A kao svoj najveći uspjeh vidi privatizaciju KIM-a, karlovačke mljekare koju je preuzeo Dukat. To je jedna od najpozitivnijih privatizacijskih priča u Hrvatskoj. Tvrtka je spašena, a radnicima su porasle plaće', ističe naš sugovornik.

Duvnjaka je smetalo i to što, kaže njegov suradnik, Vlada nema jasno definiranu politiku želi li ili ne želi ići u privatizaciju velikih državnih tvrtki poput HEP-a zbog čega se često ta tema prelamala preko njegovih leđa.