S 6,10 NA 4,46 POSTO

Smanjena osnovna referentna kamatna stopa

14.04.2009 u 12:13

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijela je odluku o daljnjem smanjivanju privremene osnovne referentne stope, koja se primjenjuje kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren po uvjetima koji su povoljniji od tržišnih, s ranije utvrđenih 6,10 posto na 4,46 posto.

Novoutvrđena stopa može se primjenjivati od 1. travnja 2009. do 31. prosinca 2010. godine u programima državnih potpora koje odobrava Agencija, a povoljniji krediti poduzetnicima uz primjenu ove stope smatrat će se sukladnima Zakonu o državnim potporama.

No, ističu iz Agencije, u slučaju kada bi se krediti odobravali uz nižu kamatnu stopu od utvrđenih 4,46 posto, razlika bi se smatrala državnom potporom.

Privremena referentna stopa, navodi se u priopćenju, izračunata je umanjivanjem osnovne referentne stope u visini od 7,63 posto za 41,61 posto, koliko iznosi njezino umanjenje u euro zoni.

'Kako bi ublažila negativne posljedice globalne ekonomske i financijske krize za hrvatsko gospodarstvo, Agencija je utvrđivanjem takve privremene referentne stope omogućila hrvatskim poduzetnicima lakši pristup kapitalu u razdoblju do kraja 2010.', ističu iz Agencije.

Naime, snižavanjem osnovne referentne stope dopuštena je davateljima državnih potpora dodjela kredita po uvjetima bitno povoljnijim od tržišnih, zaključuju u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.