RECESIJSKE PROGNOZE

Slovenija: Proračunski deficit raste na 8,1 posto BDP-a, dug na 82,4 posto

11.05.2020 u 16:52

Bionic
Reading

Zbog očekivanog pada BDP-a u ovoj godini i posljedičnog smanjenja proračunskih prihoda Slovenija će, umjesto proračunskog viška iz zadnjih godina, ove godine zabilježiti proračunski deficit od 8,1 posto BDP-a, a državni dug će se povećati na oko 82,4 posto BDP-a

Ove najave iznio je u parlamentu ministar financija Andrej Šircelj. Kako je pojasnio, prilikom rasprave o planiranom rebalansu državnog proračuna koji priprema vlada, domaće i međunarodne ustanove procjenjuju da će, nakon više godina rasta, slovenski BDP znatno pasti od šest do osam posto.

Zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa Slovenija se ove godine već zadužila za 3,5 milijarde eura, te morala povećati proračunske izdatke za dvije milijarde eura radi mjera pomoći građanima i gospodarstvo za vrijeme trajanja epidemije i njenih posljedica, zbog čega će morati ići u proračunski rebalans.

Odgovarajući na pitanja zastupnika Šircelj nije mogao dati jasan odgovor hoće li Slovenija zbog ekonomskog zastoja ići na sveobuhvatno snižavanje javnih troškova, odnosno donošenje izvanrednih mjera za uravnoteženje javnih financija, kako je to napravljeno poslije velike globalne financiijske krize 2009. godine, ali je potvrdio da se ne planira smanjenje plaća i mirovina.