DEFICIT

Slovenija planira 800 milijuna eura proračunskog manjka

16.09.2016 u 12:30

Bionic
Reading

Slovenska vlada iduće godini planira proračunske prihode od 8,7 milijardi eura, a rashode od 9,5 milijardi, tako da će deficit iznositi 800 milijuna eura, stoji u nacrtu proračuna za 2017., koji je na zatvorenom sastanku prihvatila vladajuća koalicija

Premijer Miro Cerar kazao je da će glavni proračunski prioritet u pogledu potrošnje biti zdravstvo, a nakon toga infrastruktura i znanost, što su podržale sve tri stranke u koaliciji.

"Iako se proračunski deficit smanjuje, potrebno je nastaviti s konsolidacijom javnih financija", istaknuo je Cerar.

Slovenski proračunski deficit smanjuje se od 2013., kada je bio najviši, pa je lani iznosio 3,7 posto BDP-a, a čisti proračunski deficit 3,3 posto. Slovenija je ove godine izašla iz postupka prekomjernog deficita, a proračunski planovi za iduće dvije godine bolji su i zahvaljujući rastu BDP-a iznad europskog prosjeka u zadnje dvije godine.

Očekuje se da će se pozitivni trendovi i rast proračunskih prihoda uz ograničavanje potrošnje nastaviti i u sljedeće dvije godine, dok su potrebe za dobivanjem sredstava na financijskom tržištu smanjene, kako zbog smanjivanja proračunskog manjka, tako i zbog stabilnijih kamatnih stopa po kojima se Slovenija zadužuje.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je nakon sastanka o nacrtu proračuna za iduću godinu da će Slovenija na međunarodnom financijskom tržištu iduće godine trebati posuditi 700 milijuna eura, a u 2018. godini još 600 milijuna, dok je prijašnjih godina trebala i po milijardu eura godišnje dodatnog dužničkog kapitala za servisiranje obveza i pokrivanje proračunske potrošnje..