a to nije kraj

Slovenci pohrlili u Hrvatsku, ostali su šokirani cijenama

28.04.2023 u 15:37

Bionic
Reading

Za mnoge Slovence ljetna turistička sezona na obali Jadrana započinje kratkim odmorom oko svibanjskog praznika. Ulaskom Hrvatske u eurozonu očekuju i povećanje cijena usluga

Tim N1 Slovenije zaputio se prije svibanjskih praznika u Poreč kako bi vidjeli kakve su cijene.

Gotovo sve usluge poskupjele su kada je hrvatska kuna zamijenjena eurom, izjavio je za N1 direktor Turističke zajednice Poreč Nenad Velenik.

'Usuđujem se reći da usluge smještaja i turizma nisu toliko poskupjele kao rezultat ulaska u europodručje, već uglavnom zbog povećanja cijena energije. Na rast cijena turističkih usluga utjecao je i nedostatak radne snage', dodao je.

Velenik je također uvjeren da će cijene u ugostiteljstvu rasti na vrhuncu sezone, ali nije želio nagađati o tome. 'Međutim mogu vam reći da potražnja za našim odredištem raste i da imamo povećanje broja rezervacija', dodao je.

Budući da Slovenci vole kampirati, Klemen Hren, urednik portala Avtokampi.si, objasnio je za N1 da je kampiranje poskupjelo u cijeloj regiji, a ne samo u Hrvatskoj.

'Informacije koje smo dobili od naših njemačkih kolega pokazuju da se rast cijena u velikom dijelu Europe kreće između 10 i 15 posto. U Hrvatskoj, međutim, uvođenje eura i zaokruživanje cijena naviše čine rast cijena još značajnijim. Prema tim podacima, cijene kampiranja u Hrvatskoj ove godine u prosjeku su porasle za oko 15 do 20 posto', rekao je.

  • +16
Prvi turisti stigli na Hvar ususret Uskrsu Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Dodao je da je došlo do povećanja cijene boljih kampova u Istri i na Kvarneru, a ono je manje u obiteljskim kampovima diljem Dalmacije. 'Ako je prije prosječna cijena za tročlanu obitelj na osnovnoj parceli bila između 50 i 55 eura po noćenju, ta će cijena biti između 60 i 70 eura po noćenju u glavnoj sezoni. Ako govorimo o najboljim kampovima, odnosno kampu s četiri ili pet zvjezdica, s parcelom tik uz more, tročlana obitelj platit će najmanje 80 eura. Kao što je spomenuto, cijene u Dalmaciji su niže', predstavio je Hren podatke.

Prema njemu, na utjecaj cijena ugostiteljskih usluga utječu i lokacija i ponuda. Dodao je da su cijene u ugostiteljskim objektima usporedive s onima u Sloveniji.

O očekivanom daljnjem rastu cijena na vrhuncu turističke sezone Hren je rekao: 'Naravno, kamp je skuplji u srpnju i kolovozu nego u svibnju. Ako rezervirate ranije, dobivate više pogodnosti i popusta u boljim kampovima. Njemačkom turistu sasvim je normalno da na Badnjak počinje razmišljati o ljetnim praznicima i rezervira ih do kraja veljače. Slovenci, međutim, još nisu počeli razmišljati o ljetnim praznicima. Uvijek predlažem da oni koji znaju kad će na odmor ili koriste kolektivni dopust početkom godine prvo uzmu rezervaciju', savjetovao je. I najavio da projekcije ukazuju na odličnu kamping sezonu u Hrvatskoj.