PREPREKE ZA ULAGANJE 10 MIL. EURA

Slovenci tri godine čekaju dozvole za tvornicu u Lici

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.11.2010 13:47
  • Objavljeno 03.11.2010 u 13:45
calcit

calcit

Izvor: Promo fotografije / Autor: Calcit

Slovenska tvrtka za proizvodnju kalcitnih punila Calcit i njena tvrtka u Hrvatskoj Calcit Lika d.o.o., zbog povećane potražnje s europskih tržišta, žele graditi novu tvornicu u Gospiću i povećati proizvodnju u što planiraju uložiti oko 10 milijuna eura, ali još čekaju dozvole lokalne zajednice koja cijeli proces, kako su danas kazali predstavnici tvrtke, usporava zadnje dvije-tri godine

O problematici gradnje nove tvornice Calcita u gospićkoj industrijskoj zoni na konferenciji za novinare u Zagrebu govorili su generalni direktor slovenskog Calcita Matevž Kirn i direktor Calcit Lika Gregor Šmitek istaknuvši da su za tu tvornicu već kupili zemljište za 1,5 milijuna eura.

Gradnju su htjeli početi još prije dvije-tri godine, ali od onda do danas, kako su rekli, u gradu Gospiću nailaze na razne prepreke, od administrativnih do onih da se ne mogu sresti s čelnim ljudima županije i grada.

Osim što je postupak dobivanja dozvola vrlo spor, naglašavaju da su im u Gospiću napominjali i da trebaju pričekati dovršenje izrade prostornog plana, a kako i to ide sporo, iz Calcita kažu da nemaju više puno vremena za čekanje jer već sada iz Europe imaju narudžbe za 2012. koje bez nove tvornice neće moći ispuniti.

Ovih su dana ponovo intenzivirali napore za razgovore te vjeruju da će dozvole ipak dobiti uskoro, a najkasnije do travnja iduće godine, kako bi uspjeli izgraditi tvornicu do kraja iduće godine, a početkom 2012. krenuti i s proizvodnjom.

Calcit je tvrtku Calcit Lika osnovao 2007. od kada i radi iskopavajaći kamen bijeli vapnenac u kamenolomu Barlete za što imaju koncesiju do 2016. Kamen preređuju u kalcitna punila u pogonu u Ličkom Lešću čiji je proizvodni kapacitet 50 tisuća tona.

Kako je to premalo za sve veću potražnju na tržištu, a taj je pogon dosta udaljen od kamenoloma (60-ak kilometara) odlučili su se za gradnju nove tvornice na bližoj lokaciji u Gospiću čiji bi kapacitet bio oko 200 tisuća tona.

S obzirom da je u blizini i ranžirni kolodvor u cijeli se posao uključuje i HŽ koji bi prevozio prerađevine do Slovenije, odnosno Maribora gdje također planiraju gradnju nove tvornice za kalcitna punila.

U novoj tvornici u Gospiću zaposlili bi nove ljude, u posao bi uključili i kooperante te izbjegli prijevoz kamionima od kamenoloma do tvornice, a čelnici Calcita naglašavaju da je cijela proizvodnja visokih ekoloških standarda i s te strane ne vjeruju da je to razlog dugog čekanja dozvola.

Prema iznesenim podacima, Calcit više od 60 posto proizvodnje izvozi na europska tržišta, godišnje ostvari oko 45 milijuna eura prometa i 3 milijuna eura profita. Od toga se na Calcit Lika odnosi oko 2,2 milijuna eura prometa i 150 tisuća eura dobiti, a s novom tvornicom u Gospiću do 2016. promet bi se povećao više od pet puta ili na više od 10 milijuna eura, a profit na oko 2,4 milijuna eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi