VLADA PROTIV MOLA

Skupština Ine 23. svibnja odlučuje o dividendi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2011 14:30
  • Objavljeno 15.04.2011 u 14:04
ina zgrada

ina zgrada

Izvor: Cropix / Autor: Arhiva EPH

Glavna skupština Ine d.d. sazvana je za 23. svibnja, a Uprava i Nadzorni odbor predlažu da se 1,77 milijardi kuna neto dobiti Ine raspodjeli u zadržanu dobit i zakonske rezerve, navodi se u pozivu za skupštinu objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Na skupštini se očekuje i protuprijedlog za isplatu dividende u iznosu od polovice ostvarene dobiti, kojeg je temeljem odluke Vlade najavio predsjednik Nadzoronog odbora Davor Štern

Skupština će uz ostalo odlučivati o raspodjeli prošlogodišnje dobiti Ine, a Uprava i Nadzorni odbor predlažu da se od 1,77 milijardi kuna u zakonske rezerve rasporedi 88,36 milijuna kuna, a u zadržanu dobit 1,68 milijardi kuna.

Taj prijedlog, kako se obrazlaže, odražava ustrajanje društva na očuvanju financijske stabilnosti Ine kojom će se zadržati financijska fleksibilnost i odgovarajuća razina likvidnosti društva, te osigurati efikasnost poslovanja u trenutačnom poslovnom okruženju.

Glavni cilj društva je zadržati financijsku fleksibilnost i osigurati efikasnost poslovanja u trenutačnom poslovnom okruženju. U nadolazećim godinama cilj nam je zadržati financijsku stabilnost, poboljšati učinkovitost i vrijednost postojećeg portfelja dovesti do maksimuma, navodi se u obrazloženju.

Također se ističe da je Ina u 2009. i 2010., zbog podmirenja dospjelih i nenaplaćenih potraživanja državi te dobavljačima, povisila razinu duga i zaduženosti, iznad razine održive u dužem razdoblju.

Osim što je ojačalo čvrstu financijsku poziciju smanjujući zaduženost, društvo će vlastitim financiranjem stvoriti temelj za budući rast kroz velika ulaganja u sva područja poslovanja, ističu iz Ine.

Pritom navode da bi se investiranjem u aktivnosti istraživanja i proizvodnje u sjevernom Jadranu i Siriji povećala proizvodnja ugljikovodika, a daljnja modernizacija rafinerija dovela bi do stabilnog poslovanja rafinerija uz povećani udjel bijelih proizvoda, povećanu proizvodnju euro V proizvoda, nižu vlastitu potrošnju i gubitke.

U maloprodaji, modernizacija i revitalizacija benzinskih postaja je već započela s ciljem ispunjenja najviših očekivanja kupaca, te kako bi benzinske postaje kupcima postale prvi izbor.

Spomenuti projekti će značajno doprinijeti konkurentnosti Ine te osigurati budući rast i profitabilnost koji će pozicionirati Inu na mjesto regionalnog tržišnog lidera, naglašava se u obrazloženju.

Skupštini je predloženo davanje razrješnice članovima Uprave i članovima Nadzornog odbora.

Predložena je i odluka o dopuni djelatnosti Ine, među njima i mjenjačkim poslovima, punjenjem, obavljanjem servisa i održavanja plinskih boca, spremnika i trošila, kontrolom i nadzorom nad plinskim instalacijama potrošača, transportom ukapljenog naftnog plina (UNP) cjevovodima, pomorskim, obalnim i unutarnjim vodenim putevima.

Prema podacima iz konsolidiranih i nekonsolidiranih financijskih izvješća Ine za prošlu godinu, Ina d.d. (matica) u prošloj je godini ostvarila neto dobit u iznosu 1,77 milijardi kuna, a Ina grupa dobit u iznosu 955 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi