bez pomaka

'Škripi' na radnim dozvolama za strance; poslodavci ukazuju na najveći problem

12.04.2022 u 09:54

Bionic
Reading

Iako je već sredina travnja, a Uskrs je pred vratima, Hrvatska nije napravila značajniji pomak u ubrzanju procesa izdavanja radnih dozvola za strance, a aplikacija za online predaju zahtjeva za radnicima, čini se, neće napraviti ozbiljniju razliku, piše u utorak Jutarnji list

Kao prvo, u promet je puštena daleko prekasno jer su hotelijeri sezonu počeli pripremati još početkom godine, a dodatno je iz nekog razloga odlučeno da će online aplikacija služiti samo za predaju zahtjeva za strane radnike koji će u Hrvatskoj raditi do maksimalno tri mjeseca dok za dulje od toga opet cijelu stvar treba obavljati "pješke".

Kako je pojašnjeno u sklopu predstavljanja aplikacije, poslodavci preko nje zahtjeve mogu predavati od 7. travnja te bi postupak izdavanja dozvole trebao trajati maksimalno 15 dana, no tek ostaje za vidjeti kako će to doista funkcionirati u praksi.

Najvećim problemom, naime, dosad se pokazala nedovoljna ekipiranost djelatnika na razini policijskih uprava i postaja koji fizički obrađuju predane zahtjeve, a kojih je u pojedinim destinacijama toliko malo da se na odobravanje zahtjeva treba čekati i do mjesec i pol dana.

Iz MUP-a Jutarnjem listu ni nakon tri tjedna otkako smo im poslali upit nisu znali dati točan broj djelatnika koji rade na obradi zahtjeva za strane radnike, no kažu kako na razini cijele zemlje na upravnim poslovima sa strancima radi oko 350 službenika, uključivši i rukovodeće osobe.

Ipak, ispada da je broj tih osoba u morskim destinacijama problematičan. Naime, na upravnim poslovima vezanima uz strance na području Dubrovačko-neretvanske županije radi 17 djelatnika, na području Splitsko-dalmatinske njih 35, a za cijelu Istarsku županiju, koja ima najveći broj hotelskog smještaja te najveću potrebu za stranim radnicima, na poslovima sa strancima - a koji uključuju i sve druge poslove pored izdavanja dozvola - radi sve skupa 27 službenika.

Iz razgovora sa stručnjacima dnevnik doznaje kako je najveći problem s izdavanjem dozvola na području Rovinja, drugoj istarskoj destinaciji po pitanju smještajnih kapaciteta, gdje ta procedura traje i do šest tjedana po radniku, a u Poreču ipak ide nešto brže, potrebno je desetak dana za izdavanje dozvole.

Najveći dio njih vjerojatno otpada na građevinske radnike i radnike u turizmu, a sektor procjenjuje da će ovih drugih za obavljanje sezone trebati oko 30 tisuća, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.