IZNAD OČEKIVANJA

Skok tromjesečne dobiti vlasnika Zare Inditexa

14.06.2017 u 12:15

Bionic
Reading

Španjolski modni maloprodajni div Inditex izvijestio je u srijedu o snažnom rastu dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju, ističući također da su u proteklih godinu dana otvorili više od 10 tisuća novih radnih mjesta

U tromjesečnom razdoblju zaključno s travnjem Inditex je ostvario 654 milijuna eura dobiti, što je 18 posto više no što su zabilježili u istom razdoblju prošle godine.

Rezultat je nadmašio procjene analitičara, koji su im predviđali dobit od 540 milijuna eura, pokazuje anketa kompanije Factset.

Osim Zare, Inditex je vlasnik brandova Massimo Dutti, Oysho, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear, Zara Home i Uterque, a posjeduje 7.400 prodajnih mjesta u 93 zemlje.

Prihodi su porasli 14 posto, na 5,6 milijardi eura.

Napominju i da su u prethodnih 12 mjeseci otvorili 10.668 novih radnih mjesta, od čega više od 2.200 u matičnoj Španjolskoj. 

Dodaju i da je Zara početkom godine pokrenula internetsku prodaju u Singapuru, Maleziji, Tajlandu i Vijetnamu, a na jesen isto planiraju i u Indiji.

Osnivač Inditexa Amancio Ortega, koji trenutno zauzima drugo mjesto na ljestvici najbogatijih ljudi svijeta, odmah iza Billa Gatesa, utemeljio je poslovni model kompanije na brzom plasmanu modnih kreacija s modnih pista na prodajna mjesta. Rok je dva tjedna, što kompaniji omogućuje da brzo reagira na nove modne trendove.