DRVNA INDUSTRIJA

Škegrin fond prodaje Spačvu, potencijalni kupci započeli dubinsko snimanje

27.01.2021 u 19:44

Bionic
Reading

Drvna industrija Spačva u vlasništvu Quaestus fonda u utorak je objavila kako su zainteresirani potencijalni kupci započeli proces dubinskog snimanja te vinkovačke kompanije

'Započet je proces dubinskog snimanja poslovanja zainteresiranih potencijalnih kupaca dionica Spačve', kratko su izvijestili iz Spačve putem Zagrebačke burze, bez navođenja toga tko su zainteresirani potencijalni kupci ni koliko ih ima.

Većinski vlasnik Spačve je Quaestus Private Equity kapital II, fond gospodarske suradnje koji je pokrenuo bivši ministar financija Borislav Škegro. Quaestus je preuzeo dvotrećinski udjel u Spačvi 2013. godine dokapitalizacijom vrijednom 50 milijuna kuna u sklopu predstečajne nagodbe.

Dodatnim ulaganjem 2017. fond je povećao vlasnički udjel na 75,81 posto, a početkom listopada prošle godine najavio je prodaju dionica s obzirom na to da je protekao sedmogodišnji ciklus investiranja.

Glavni favorit za strateškog partnera Spačve je Darko Pervan, švedski poslovni čovjek hrvatskih korijena, koji je ovih dana u Ogulinu krenuo u gradnju najveće svjetske tvornice laminata vrijedne 200 milijuna eura.

Među potencijalnim investitorima spominje se i poljska tvrtka Barlinek, jedan od najvećih europskih proizvođača višeslojnih parketa.

  • +4
Drvna industrija Spačva Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Od ulaska Quaestusa Spačva posluje pozitivno, a prihodi rastu iz godine u godinu. U međuvremenu su izvršena ulaganja u tehnologiju u iznosu većem od 150 milijuna kuna, što je društvu omogućilo modernizaciju i podizanje operativne efikasnosti te povećanje broja zaposlenih s 570 na 850. Nakon financijskog restrukturiranja zaduženost je osjetno smanjena te udio duga u financiranju iznosi tek tridesetak posto.

Vinkovačka kompanija s dugogodišnjom tradicijom bavi se proizvodnjom namještaja, drvenih podova, furnira i peleta. Dvije trećine proizvodnje plasira na inozemna tržišta, a najznačajnije zemlje izvoza su joj Italija, Srbija, Rumunjska i Francuska.

I u prošloj godini, obilježenom koronakrizom, kompanija je zabilježila solidne rezultate. Prema zadnjem financijskom izvješću za devet mjeseci 2020., Spačva je ostvarila ukupne prihode od 184,5 milijuna kuna i gotovo 10 milijuna kuna čiste dobiti.

U kompaniji ističu da su nakon ukidanja proljetnog lockdowna ostvarili očekivane prihode na razini onih iz 2019., a u pojedinim mjesecima čak su premašili planiranu realizaciju.