JOSIP ZAHER

Sjetili smo se još jednog Todorićevog menadžera koji je vodio Konzum u periodu zanimljivom DORH-u

27.10.2017 u 21:26

Bionic
Reading

Kako se radilo u Agrokoru za vrijeme Ivice Todorića istražiteljima DORH-a sigurno dosta toga bi mogao ispričati Josip Zaher. Taj 58-godišnji ekonomist i inženjer prometa u Agrokoru je proveo deset godina, promijenivši nekoliko direktorskih pozicija, među kojima je bila i fotelja predsjednik Uprave Konzuma od 2006. do 2007. godine

Zaher je prije tri godine napustio Todorića na poziv šefa Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luke Burilovića. Trenutno je potpredsjednik HGK-a za turizam, trgovinu i financije.

U toj funkciji sudjelovao je u četvrtak na Danima hrvatskog turizma u Malom Lošinju na kojima je pojavio i premijer Andrej Plenković s političkom svitom. Zaher je održao govor i podijelio nagrade HGK-a.

Podsjetimo, najveća rupa u bilanci Agrokora pronađena je u Konzumu. Od ukupno 21 milijardi kuna gubitaka pola toga otpada na Todorićev trgovački lanac. 

Konzum je godinama gomilao gubitak, ali je to sustavno prikrivano računovodstvenima manipulacijama. DORH-ova istraga obuhvatit će razdoblje od 2006. do dolaska izvanrednog upravitelja Ante Ramljaka što znači će se pod povećalom naći i razdoblje dok je Konzum vodio Zaher.

Poslovnu karijeru Zaher je započeo 1985. kao tržišni inspektor, a 1991. je postao komercijalni direktor trgovačkog lanca Japetić iz Jastrebarskog. U dvije godine uspeo se na poziciju generalnog direktora jastrebarske tvrtke u kojoj je bio jedan od većih dioničara. Procijenivši kako se neće moći nositi s Konzumom Zaher i ostali vlasnici Japetić su prepustili Todorićevom lancu, a Zaher je nastavio karijeru kao Agrokorov zaposlenik.

Čitavo to vrijeme bio je aktivan i u poslodavačkoj zajednici. Inicirao je udruživanje malih hrvatskih trgovačkih kuća u Ultra gros te je izabran za predsjednika udruge trgovine u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

  • +29
Dani hrvatskog turizma Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

U Agrokoru je Zaher prvo bio direktor maloprodajnog sektora da bi ga Todorić nakon iznenadnog odlaska Dragana Munjize postavio u studenom 2006. za predsjednika Uprave Konzuma. 

Odabir Zahera tada se tumačilo željom Todorića da k sebi privuče domaće male trgovce koji su u tom trenutku još držali 30-tak posto tržišta. Na Zahera se gledalo kao čovjeka bliskog vlasnicima malih trgovina, a usto je i prodao svoju tvrtku Todoriću.

U fotelji šefa Konzuma sjedio je godinu dana. Naslijedio ga je Darko Knez, a Zaher se vratio na poziciju direktora grupe maloprodaja u koncernu. Na njoj se zadržao do 2014. kad je prešao u HGK-a što se pokazalo mudrim potezom nakon što se Agrokor urušio, a iz Todorićevih ormara počeli ispadati brojni kosturi.