GOSPODARSKI PROGRAM KOALICIJE

Sjetili se nanotehnologije, a zaboravili konkretne mjere

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 29.09.2011 15:57
  • Objavljeno 15.09.2011 u 15:12
Milanović Čačić

Milanović Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pokrenut ćemo investicijski ciklus težak 15 milijardi eura koji će na godišnjoj razini podići BDP od dva do četiri posto godišnje uz val novog zapošljavanja, najavio je čelnik HNS Radimir Čačić predstavljajući gospodarsku platformu Kukuriku koalicije kao najvažnije točku njihova izbornog programa

Novac za tako ambiciozan plan kukurikavci misle iskamčiti iz domaćih i stranih investitora, fondova EU, kredita međunarodnih financijskih organizacija (izravno ili preko HBOR-a), investicijskih fondova i mirovinskih fondova.

Sve projekte vrednije od 20 milijuna eura izravno bi nadzirala država, a javno-privatno partnerstvo (JPP) i koncesije se ističu kao modeli koji će biti najviše poticani.

Čačić je najavio i uspostavu tržišta stanova za najam, i to od sedam do 10.000 stanova izgrađenih po modelu JPP.

Kao posebno velika područja za nova ulaganja Koalicija vidi turizam, energetiku, infrastrukturu te navodnjavanje i okoliš.

Najavljuje se gradnja novih hotelskih kapaciteta od Prevlake do Brijuna, gradnja novih elektrana (četiri hidroelektrane na Savi, dvije na Dravi, Senj, Kosinj i dr.), realizaciju projekta željezničkog koridora od Mađarske do Rijeke te modernizacija luke Rijeka. Sve navedeno trebalo bi se realizirati u roku od dvije do šest godina.

Poseban naglasak Čačić je stavio na novu industrijsku politiku koja preferira proizvodne i izvozno usmjerene projekte. Želja im je povećati udjel industrijske proizvodnje u BDP-u te barem 50 posto nje usmjeriti prema izvozu. Danas je to, naveo je šef HNS-a, jedva trećina.

Hrvatska, smatra on, mora okrenuti razvoju suvremenih industrijskih sektora (telekomunikacije, biotehnologija, nanotehnologija i dr.) ali vodeći računa o budućnosti tradicionalnih industrija, poput tekstilne i drvne.

Sve gore navedeno, nadaju se u Kukuriku koalicije, postupno bi povećalo stopu gospodarskog rasta kako bi ona do 2015. bila na razini od oko pet posto. Radi se o optimističnoj projekciji, jer na primjer Međunarodni monetarni fond prognozira da će Hrvatska za četiri godine imati rast od tek tri posto

Kad je riječ o porezima, Čačić je naglasio da se u globalu oni neće povećati već će doći do pravednije raspodjele poreznog opterećenja.

Smanjili bi se porezi na dohotke i dobitke od rada, a  jače bi se oporezivala zarada od kapitala, tako da se može očekivati uvođenje poreza na dividendu i ekstra imovinu. Osim toga, najavljuje se smanjenje parafiskalnih nameta te porezno stimuliranje reinvestiranja dobiti.

Koalicija obećava i učinkovitije upravljanje državnom imovinom, što konkretno znači da će se privatizirati sve one tvrtke u kojima je država manjinski dioničar dok bi u svojim rukama zadržala sve strateški važna poduzeća koje pružaju javnu uslugu – HEP, HŽ, Hrvatske vode, HAC i Hrvatske šume. Naravno, to ne isključuje ulazak privatnog kapitala u pojedine segmente tih društava poput HEP Proizvodnje.

Ako dođe na vlast, Čačić obećava da će rast nelikvidnosti biti zaustavljen u prvih šest mjeseci s tim da bi se ona smanjila u prvih godinu dana njihovog mandata. Država će pomoći svim tvrtkama u poteškoćama koje imaju realnu mogućnost oporavka dok bi sve nesolventne tvrtke trebale otići u stečaj po skraćenom postupku.

Kao glavne mjere u borbi protiv nelikvidnosti navode se zakonsko usklađivanje rokova plaćanja sa zakonima EU, hitnu primjenu rješenja iz novog Ovršnog zakona te multilateralna kompenzacija.

U dijelu programa koji govori o državnom proračunu najavljuje se smanjivanje proračunskih rashoda, ali se ne kaže za koliko i što će se točno rezati, samo se ističe da će 'zadnja linija obrane' biti mirovine, plaće i socijalna davanja.

Javna uprava će se reformirati i to tako da neće biti otpuštanja, već će se inzistirati na povećanju učinkovitosti. Čačić je rekao da će se uvesti krivulja ocjenjivanja državnih činovnika što bi ih trebalo potaknuti na veću efikasnost. Planira se i smanjenje broja ureda, zavoda i agencija što je već donekle napravila i HDZ-ova Vlada

Čitava gospodarska platforma Kukuriku koalicije stala je na nekih 14 stranica, a najveći nedostatak je to što je navedeno malo konkretnih mjera i rokova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi