Plenković i Vujčić

[FOTO] Sjednica vijeća za euro: Danas ćemo doznati kako bi mogle izgledati hrvatske kovanice zajedničke valute

01.07.2021 u 11:02

Bionic
Reading

U Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici počela je sjednica Vijeća za euro na kojoj će govoriti premijer Andrej Plenković, guverner HNB-a Boris Vujčić i ministar financija Zdravko Marić. Iza 11 sati javnosti će po prvi puta biti predstavljen izgled budućih 'hrvatskih' kovanica eura nakon što usvojimo zajedničku europsku valutu

Plenković je uvodno istaknuo kako je danas točno osam godina od hrvatskog pristupanja Europskoj uniji i ta je činjenica zaslužna što možemo uvesti euro. Naveo je i najveće prednosti ulaska u eurozonu:

'Nestat će valutni rizik, mjenjački troškovi, past će kamate i otvorit će nam se prilike za investicije na tržištu kapitala. Povećat će se izvoz i turizam, a kreditni rejting mogao bi nam porasti za dvije razine', istaknuo je premijer.

Poručio je i kako ne treba strahovati od rasta cijena jer nakon uvođenja eura bruto plaće rastu puno bržom stopom.

'U Sloveniji su od uvođenje eura bruto plaće porasle 48, a cijene 26 posto. Povoljni su pokazatelji i za ostale članice, u Estoniji su plaće rasle 78, a cijene 25 posto', rekao je.

'Unatoč teškim krizama kojima se suočavamo od početka 2020., pandemijom i razornim potresima očekujemo rast realnog BDP-a od šest posto u 2022. Vlada očekuje i značajno smanjenje deficita i taj trend bi se trebao nastaviti u idućim godinama. Provođenjem odgovorne fiskalne politike očekujemo i da se dug u odnosu na BDP smanji za dva postotna boda ove godine i 3-4 postotna boda do 2024., što je dvostruko više nego što se od nas očekuje', rekao je Plenković.

  • +7
Sjednica vijeća za euro Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

'Naš je cilj da postanemo članica eurozone 1. siječnja 2023.', podcrtao je. Što se tiče kovanica eura i centa, odabir motiva je, kaže premijer, posebno je važan jer se te kovanice koriste diljem EU. Izgled kovanica će biti predstavljen javnosti iza 11 sati.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako se držimo vremenskog rasporeda koji je komuniciran prema europskim institucijama te je sve po planu i rasporedu po internom rasporedu Vlade. 'Sve činimo da ispunimo naš bazni scenarij a to je da uvedemo euro 1. siječnja 2023.', poručio je.

Guverner HNB-a Boris Vujčić dodao je da je razina potpore za ulazak Hrvatske u eurozonu vrlo visoka kod europskih partnera: 'Mi moramo raditi punom parom, imamo samo 18 mjeseci. Ovo što predstavljamo danas je samo mali dio priprema za uvođenje eura, a predstavljanje motiva na kovanicama je simbolički važno. To je važno je će hrvatski euro biti euro svih hrvatskih građana'.

'Taj euro će cirkulirati i kao druga najveće valuta na svijetu, iza američkog dolara. Zato je važno i proces izbora motiva izvesti na precizan, pažljiv i pravovremen način i u njega će biti uključena cijela javnost', izjavio je Vujčić te pojasnio da se nakon izbora motiva kreće u pripremu za kovanje. Prije treba prikupiti kovanice kuna kojih ima u opticaju da se napuni 120 zagrebačkih tramvaja i novčanice koje bi kada bi se slagale jedna na drugu stvorile 50 kilometarski stup te otkovati i odštampati nove, eurske novčanice i kovanice.