UGOVOR POTPISAN PRIJE 3,5 GODINA

Sjećate li se grandioznog turističkog projekta u Kuparima vrijednog milijardu kuna? Provjerili smo je li konačno pala prva lopata

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 28.05.2019 16:36
  • Objavljeno 28.05.2019 u 16:36
Kupari

Kupari

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Sredinom 2018. mediji su zabilježili kako je potpisan aneks ugovora o projektu Kupari i da bi gradnja trebala početi za nešto više od godinu dana. Evo nas, još malo, u lipnju 2019., ali u tom nekadašnjem prestižnom ljetovalištu radovi još nisu počeli

Načelnik Općine Župa Silvio Nardelli kaže da je optimist jer je u stalnoj komunikaciji s investitorima koje predvodi tvrtka Avenue ulaganja.

'Projekt ide svojim tijekom. Ne može brže. Općina radi urbanistički plan, a investitor završava projektnu dokumentaciju. Očekujem da će se završetkom ovogodišnje turističke sezone krenuti s rušenjem objekata u Kuparima. Sve je jasno definirano i točno se zna što investitor može napraviti', izjavio je za tportal Nardelli.

Prije Domovinskog rata turistički kompleks Kupari ostvarivao je više od milijun i pol noćenja godišnje, a u hotelima je u sezoni radilo i do 800 ljudi.

U Domovinskom ratu kompleks je devastiran i zapušten, a propadanje je trajalo idućih 20 godina. Unatoč brojnim najavama i pokušajima obnove, Kupari su ostajali ruglo na jugu Hrvatske.

Ozbiljnije aktivnosti u oživljavanju ovog turističkog bisera pokrenula je vlada Zorana Milanovića. Nakon rješavanja vlasničkih odnosa i ažuriranja zemljišne dokumentacije početkom 2014. raspisan je javni poziv za iskazivanje interesa investitora. Odlučeno je da država neće prodavati zemljište, već ga dati u koncesiju na 99 godina s pravom građenja.

  • +15
  • +12

Kupari

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Unatoč velikom interesu, nakon dugotrajne procedure u listopadu 2015. stigla je samo jedna obvezujuća ponuda, ona grupe ulagača na čelu s Avenue grupom u vlasništvu ruskog investitora Sergeja Gljadelkina.

Jedna, ali vrijedna ponuda, prema riječima tadašnjeg ministra turizma Darka Lorencina, sadržavala je sva potrebna jamstva, pismo namjere hotelskog lanca Marriot International i plan ulaganja od najmanje 100 milijuna eura.

Međutim, u idućim godinama ništa se nije radilo na projektu, zbog čega je početkom prošle godine ministar državne imovine Goran Marić zaprijetio raskidom ugovora s Avenue ulaganjima.

Koncept projekta Kupari

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Do toga nije došlo, već je potpisan aneks glavnog ugovora, a kao novi partner Avenue ulaganjima, umjesto Marriot Internationala, pojavio se turistički lanac Four Seasons.

Ako se nastavi dosadašnjim tempom, teško je očekivati da će gradnja u Kuparima početi do kraja ove godine. Novi kompleks će se sastojati od hotela, aparthotela i zgrade hotela Grand, zamišljenog kao srce budućeg resorta u kojem će biti oko 200 smještajnih jedinica. Vrijednost investicije procijenjena je na oko milijardu kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!