švicarska ponuda

SIX i Euronext zainteresirani za Madridsku burzu

18.11.2019 u 15:14

Bionic
Reading

Paneuropski burzovni operater Euronext i švicarski SIX u ponedjeljak su započeli borbu za preuzimanje Madridske burze (BME), u nastojanju da se domognu te, jedne od rijetkih burzi u Europi koja još samostalno djeluje

S obzirom da su lideri europskog sektora Deutsche Boerse i London Stock Exchange (LSE) preveliki da bi mogli kupovati burze bez da izazovu zabrinutost u vezi slobodne tržišne utakmice, spajanje burzi fokusira se na manje igrače, s tim da je Euronext već preuzeo burze u Dublinu i Oslu.

SIX je za kupnju Madridske burze ponudio 34 eura po dionici, čime njezinu ukupnu vrijednost procjenjuje na 2,843 milijarde eura, čime nudi izdašnu premija na tržišnu kapitalizaciju Madridske burze koja je iznosila svega nešto iznad dvije milijarde eura prije nego je ta ponuda objavljena.

Madridska burza objavila je da švicarska ponuda razumno odražava njenu trenutnu vrijednost. Dionice Madridske burze, jedne od najmanjih u Europi, poskočile su tako u prijepodnevnom trgovanju za 37 posto, na 34,8 eura.

SIX-ova ponuda za španjolsku burzu uvelike je fokusirana na povećanje prihoda obje burze, rekao je izvršni direktor SIX-a Jos Dijsselhof u ponedjeljak novinarima.

Euronext, koji ima tržišnu kapitalizaciju od oko pet milijardi eura, u razgovorima je s BME o potencijalnoj ponudi.

Preuzimanje BME-a neće dramatično pormijeniti cjelokupno burzovno okruženje, ali će poduprijeti poslovanje SIX-a ili Euronexta, primjećuje Reuters.

Euronext je vrlo malen u usporedbi s burzama LSE i Deutsche Bourse, koje obje imaju tržišnu kapitalizaciju osjetno veću od 20 milijardi eura. No, postupno je jačao u segmentu trgovanja dionicama pa sada upravlja burzama u Norveškoj, Nizozemskoj, Belgiji, Portugalu, Francuskoj i Irskoj, a Španjolska mu u tom nizu očito nedostaje. Dionice Euronexta ojačale su 1,5 posto, na 72,95 eura.

SIX je fokusiran na Švicarsku i kupnja BME-a bi mu omogućila bazu unutar EU-a. SIX, čija je ponuda za BME prijateljska, objavio je da će planirana ponuda biti financirana kombinacijom postojećih izvora sredstava i putem tržišta kapitala.

Madridska vlada vjerojatno će trebati jamstva da neće biti gubitka radnih mjesta u Španjolskoj ako se trgovanje dionicama španjolskih kompanija prebaci na središnju platformu kojom bi upravljali SIX ili Euronext.

Iz BME-a su poručili da će zadržati postojeće poslovne aktivnosti, sjedište u Španjolskoj i lokalnu strategiju tijekom barem četverogodišnjeg prijelaznog razdoblja.