UPOZORENJE IZ TDR-A

Sivo tržište cigareta udvostručeno

16.12.2010 u 14:48

Bionic
Reading

Godina 2010. bila je izazovna za duhansku industriju među ostalim zbog niza zakonskih promjena koje su dovele do povećanja trošarina, što je dodatno opteretilo i potrošače, koji su se onda okrenuli jeftinijim proizvodima

Posljedica povećanja trošarina, ali i ograničenja uporabe cigareta je pad domaćeg tržišta za osam posto u odnosu na 2009. godinu, no u rovinjskom TDR-u vrlo su zadovoljni poslovanjem u 2010, iako zbog pravila Zagrebačke burze još ne mogu iznositi brojke, kazao je predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković na konferenciji za medije u četvrtak.

'Ipak, možemo reći da su tržišni udjeli na našim ključnim tržištima prilično čvrsti. U Hrvatskoj je naš udjel 77 posto, što je tri posto manje nego lani, dok u BiH držimo 38 posto tržišta ili devet posto više nego prošle godine', kazao je Tomašković, podsjetivši da TDR izvozi više od 50 posto svoje proizvodnje

Lani je TDR s pojedinim svojim brendovima izišao i na tržište Irana, gdje grade i 30 milijuna eura vrijednu tvornicu koja bi prema ugovorom preuzetim obvezama trebala biti dovršena do kraja 2011. godine. Tomašković je također upozorio da je zbog povećanja trošarina u Hrvatskoj povećano i sivo tržište cigareta.

Sivo tržište kreće se između 15 i 20 posto ukupne potrošnje. Mjereno maloprodajnim cijenama, ukupno tržište cigareta u Hrvatskoj vrijedno je između šest i sedam milijardi kuna, pa ispada da na sivo tržište otpada više od milijardu kuna', kazao je Tomašković. Dodao je i da se udjel sivog tržišta u Hrvatskoj kretao oko 10 posto, ali je u zadnje dvije godine udvostručen, nakon povećanja poreznog tereta koji u cijeni cigareta sudjeluje sa 70 posto.

Tomašković je također upozorio da TDR najveći dio potrebnih količina duhana za preradu otkupljuje od oko 2000 svojih kooperanata u Hrvatskoj, ali da u rastućoj konkurenciji multinacionalnih kompanija 'ne može više imati toliku socijalnu ulogu kao prije'. On je podsjetio da trećinu otkupne cijene duhana subvencionira država, da uzgajivači očekuju povećanje cijene, ali i naknadu štete koju su pretrpjeli.

Odgovarajući na pitanje o mogućem poskupljenju cigareta u 2011. godini, Tomašković je kazao da to ovisi o tome hoće li se povećavati porez na duhanske proizvode.

'Bili bismo iznenađeni da se ponovo povećaju porezi s obzirom da su povećani prije dva mjeseca', kazao je Tomašković. Uspoređujući hrvatsko s tržištem Srbije, kazao je da srbijansko tržište ima predvidljivu politiku povećanja poreza te da ti skokovi nisu nagli, neplanirani ni veliki. Također, srbijansko je tržište relativno stabilno i kad je riječ o prodanim količinama.

No ondje su problem veliki gubici na tečajnim razlikama s obzirom da je u zadnje dvije godine dinar u odnosu na euro izgubio oko 30 posto, pa za svaku prodanu kutiju cigareta u Srbiji TDR dobije sve manje u eurima. No to je, kazao je Tomašković, problem koji ondje pogađa i druge kompanije. 'U 2011, u kojoj će raspoloživi dohodak potrošača biti manji nego u ovoj godini, svima bih poželio više stabilnosti u regulativi, bez iznenadnih povećanja poreza', zaključio je Tomašković.

Inače, kako se navodi u TDR-ovu izvješću o održivom razvoju, godišnji prihod TDR-a premašuje 230 milijuna eura, a dobit 70 milijuna eura.