BURA U CESTINGU

Šišljagić ne želi Bagariću prepustiti Cesting

27.01.2017 u 13:40

Bionic
Reading

U obračun s Markom Bagarićem, dugogodišnjim direktorom Cestinga, osječke tvrtke za održavanje cesta, krenuo je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić kako bi spriječio pokušaj, kako kaže, neprijateljskog preuzimanja tvrtke. Sazvao je izvanrednu skupštinu na kojoj će zatražiti opoziv Nadzornog odbora (NO), izbor novog te povlačenje trezorskih udjela, čime bi se povećao postotak vlasništva malih udjeličara, a time bi nominalna vrijednost njihovih udjela porasla s 1.000 na 1.400 kuna. Tako bi u ovoj tvrtki osnovanoj prije 21 godinu, smatraju u Osječko-baranjskoj županiji, spriječili pokušaj Uprave i pojedinaca povezanih s njom da vlasnički ovladaju Cestingom

Stvari su se zakomplicirale prošloga proljeća kada se promijenila vlasnička struktura Cestinga koji ima potpise na višegodišnjim ugovorima o redovnom održavanju cesta s Hrvatskim cestama te županijskim upravama za ceste na području Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije. U njoj je zaposleno oko 300 radnika čija je bruto prosječno isplaćena plaća u 2015. iznosila 7.336,23 kune. Tvrtka je te godine, prema posljednjim službenim podacima Poslovne Hrvatske, uprihodila 90,44 milijuna kuna, a dobit joj je iznosila 1,34 milijuna kuna.

Iz vlasništva su izišle Hrvatske ceste koje su početkom prošle godine prodale svojih 2.447 udjela odnosno 10 posto po cijeni od 909 kuna, a otkupljeno je još i 412 udjela malih udjeličara. Tim je potezom smanjen postotak malih udjeličara na 30,37 posto (7.520 udjela), Osječko-baranjska županija zadržala se na 38 posto (9.408 udjela) dok se vlastiti udjel Cestinga s ranijih gotovo 20 povećao na 31,36 posto (7.835 udjela). No s tim nije bila upoznata Skupština društva.

77655,245256,180468,456860

U međuvremenu je Nadzorni odbor Cestinga odlučio prodati 5.358 udjela po cijeni od 700 kuna te 2.477 vlastitih poslovnih udjela za 909 kuna za koje je direktor Marko Bagarić ponudio 7,42 milijuna kuna.

'Cestingov NO krajem listopada odlučuje uskratiti suglasnost za prijenos poslovnih udjela obrazlažući kako se radi o skrivenoj ponudi nepoznate osobe, odnosno da se radi o neprijateljskom preuzimanju tvrtke, a nešto kasnije mi pisanim putem na nezakonitost rada NO-a pozornost skreće i njezin član imenovan od Osječko-baranjske županije', tumači osječko-baranjski župan Šišljagić koji je sredinom prosinca sazvao izvanrednu Skupštinu društva i pozvao revizore da utvrde zakonitost radnji dok istovremeno direktor Bagarić tuži Cesting i od osječkog Trgovačkog suda traži da mu oni umjesto NO-a presudom daju suglasnost na prijenos udjela.

'Zakazana je još jedna izvanredna skupština na koju apeliram da se pojave svi udjeličari jer nema nikakvog razloga da oni ne odlučuju o svojoj sudbini. Ukupno je 230 malih udjeličara i Osječko-baranjska županija koja kao udjeličar s najvećim upravljačkim pravima ne može biti preglasana, ali su nam potrebni njihovi glasovi kako bi se opozvao NO, imenovao novi te odlučilo o povlačenju trezorskih dionica', pozvao je Šišljagić.

Na izvanrednoj skupštini pojavit će se i direktor Marko Bagarić.

'Odazvat ću se skupštini, a drugih komentara nemam', rekao je tportalu Bagarić koji je 2000. godine nakon neopozive ostavke na mjestu osječko-baranjskog župana zamijenio Branimira Glavaša, s kojim je pet godina kasnije bio i jedan od osnivača HDSSB-a, a potom dugo i rizničar stranke.