koronakriza

Sisačko-moslavačka županija: Zbog pandemije ugrožene male tvrtke, sve više otkaza

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2020 15:39
  • Objavljeno 15.10.2020 u 15:38
Sisak - ilustracija

Sisak - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

Pandemija koronavirusa negativno se odrazila i na gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije, pa su u prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi smanjeni za tri, a izvoz za 13 posto u odnosu na prošlu godinu. To je u izvješću o stanju gospodarstva u prvom polugodištu ove godine, na sjednici Gospodarskog vijeća HGK u četvrtak, rekao predsjednik Vijeća Tihomir Babić.

"Negativan utjecaj pandemije zabilježen je u gotovo svim sektorima, posebno u sektoru usluga, turizmu, ugostiteljstvu i prijevozu. Nešto manji bio je u prerađivačkoj industriji, ovisno o djelatnostima, gdje najveći pad bilježe drvna i tekstilna industrija. U trgovini, velike tvrtke bilježe blagi rast prihoda, što nažalost, nije slučaj kod malih trgovaca. Najveći negativni utjecaj je kod malih i srednjih tvrtki, dok se velike relativno uspješno nose s krizom", rekao je Babić.

Mali gospodarstvenici su po njegovim riječima uz ostalo suočeni i s nepoznanicom o trajanju krize, pa su počeli smanjivati broj radnika i plaća te reducirati ostale troškove.

Kako je rečeno na sjednici, takvo je stanje rezultiralo povećanjem stope nezaposlenosti i niskom razinom prosječnih bruto plaća, pa stopa nezaposlenosti, s podacima od srpnja, iznosi 19,3 posto, uz više od 9.600 nezaposlenih, po čemu je Sisačko-moslavačka županija među vodećima u zemlji.

Trenutačno je broj umirovljenika i zaposlenika izjednačen, a prosječna bruto plaća u županiji iznosi 7.047 kuna, što je 19,4 posto manje od republičkog prosjeka.

Kako bi se negativni utjecaj krize na izvozno orijentirano gospodarstvo s pretežnim udjelom prerađivačke industrije, što više umanjio, rečeno je kako se poticajna sredstva EU moraju što više koristiti za otvaranje novih radnih mjesta i ostvarenje novih projekata u cilju održivog razvoja županije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!