SPREMA SE ŠTRAJK

Sindikati: Vlada je zatvorila sva vrata

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 24.03.2009 13:48
  • Objavljeno 24.03.2009 u 13:10
vilim ribić

vilim ribić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Biljana Gaurina

Da je Vlada poslala vještije pregovarače, kao što su nekad bili Goran Granić ili Borislav Škegro, možda bi i postigli dogovor, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare čelnika osam sindikata javnih službi

Od četveročlanog Vladina tima koji je jučer vodio maratonske pregovore s učiteljima, liječnicima i socijalnim radnicima oko rezanja plaća za šest posto, najviše razumijevanja za sindikalne zahtjeve pokazali su Božidar Kalmeta i Damir Polančec, dok su Ivan Šuker i Jadranka Kosor bili 'tvrđi'.

'Siguran sam da Vlada ima i vještijih pregovarača, ali oni nisu dobili ovlasti da pregovore i vode', ustvrdio je Vilim Ribić, dopredsjednik Matice sindikata.

Usprkos tome što su dobili 'košaricu', sindikalisti su spremni i dalje na razgovor, ali tvrde da je druga strana zatvorila vrata. Vlada je i nakon propasti pregovora tijekom jučerašnjeg dana pokušavala pronaći slabu točku među sindikalnim redovima pozivajući svakog od čelnika pojedinačno, ali za sada se javni službenici drže skupa.

'Zvali su nas, ali su uvijek dobili isti odgovor. Nikad nismo bili jedinstveniji nego što smo u ovom trenutku', rekao je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Javni službenici bili su spremni na smanjenje plaća, ali su tražili da im Vlada jamči da će nakon izlaska iz krize plaće u javnom sektoru biti u 'fer' paritetu s plaćama u gospodarstvu. Međutim, nije ni bilo razgovora o konkretnim brojkama jer su Vladini pregovarači odmah odbili početnu ideju.

'Tražimo da se konačno dogovorimo o cijeni rada. Svjesni smo činjenice da plaće u državnim i javnim službama nikad neće biti na razini onih u gospodarstvu. To niti ne tražimo jer svjesni smo razlika u sigurnosti zaposlenja. Ali razišli smo se već u samom konceptu', istaknuo je Ribić.

'Upozoravali smo državne službenike', rekao je on, 'na sve slabosti ugovora kojeg su potpisali, ali nas nisu htjeli čuti. Ugovor govori o smanjenju osnovice za šest posto u 2009. ali nigdje ne stoji što će se desiti 2010. godine.'

'Nekog možeš lomiti, a nekoga ne!' rekla je Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi osvrćući se na svoje kolege iz državnih službi uz konstataciju da se tu ne radi o božićnicima, regresima i darovima za djecu, već o kolektivnom ugovoru koji je 'biblija radništva'.

Sindikati će čekati sutrašnju sjednicu Vlade nakon koje će odlučiti hoće li ići u štrajk. Na ulicu će pozvati i radnike u gospodarstvu.

'Nakon nas na redu je i rezanje minimalne plaće. To je sigurno! Pozivamo sve da nam pomognu i da nam se pridruže', rekao je Ribić. 'Za štrajk na računu sindikata ima dovoljno novaca i neće nam trebati krediti kao što se neki nadaju', zaključio je on.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!