HUP DALMACIJE

Sindikati igraju prljavo s Vladom oko ZOR-a

21.11.2013 u 15:53

Bionic
Reading

Novi čelnik HUP-a Dalmacije, Goran Prgin iz tvrtke NCP u Šibeniku, pozvao je Vladu RH da počne donositi zakone koji se neće mijenjati za tri ili šest mjeseci i dolaskom neke druge vlade i političke opcije, već zakone koji će trajati. Prgin se zapitao zašto ne izlazimo iz krize, a vidimo da se zemlje u okruženju već ekonomski oporavljaju

'Poduzetnici u Dalmaciji već su došli do dna i nijedna banka im više neće davati kredite. Dovoljan je podatak da od 79 najvećih tvrtaka u državi, samo njih šest je iz Dalmacije. Za sada nas od kraha samo izvlači turizam. Osim toga, Vlada ne donosi novi Zakon o radu bez kojeg nema oporavka. A otvoreno ću reći, u svemu tome sindikati igraju prljavu igru', kazao je Goran Prgin na konferenciji za medije HUP-a Dalmacije.

Jozo Tomaš, vlasnik hotela Park, govorio je o temi nesigurnosti ulaganja i brzim zakonskim izmjenama što stvara nesigurnost i negativnu sliku o našem turizmu. 'Nedavno smo objavili da je Splitsko-dalmatinska županija ovogodišnji turistički rekorder s dva milijuna gostiju i 12 milijuna noćenja. Dodatno ohrabruju fenomenalni rezultati u Dalmaciji u listopadu. Ali sve to može biti ugroženo najavljenim povećanjem PDV-a u turizmu za 30 posto, s deset na trinaest posto. U turizmu gdje se poslovi sklapaju šest do 12 mjeseci unaprijed, takve neplanirane i jednostrane odluke postaju velik problem i idu na teret ionako minimalne dobiti hotela ili agencija', zaključio je Tomaš.

Prgin je govorio i o problemu nedonošenja Zakona o pomorskom dobru i tome da taj proces traje već pet, šest godina. Ostali govornici na konferenciji za medije također su imali primjedbe na iznimno visoke 'vidoševićevskei naknade i namete za poduzetnike. Prgin je dodao da se ne treba ništa izmišljati, već se treba ugledati na velike ekonomije kao što su SAD ili Njemačka koje na sve načine podupiru i subvencioniraju proizvodnju da bi bila konkurentna na tržištu.

'Ovakvim opterećenjima mi nismo konkurentni. Nama treba odlučan zaokret u regulativi u cilju stimuliranja proizvodnje. Ne mogu se donositi zakoni bez dijaloga socijalnih partnera, zakoni koji služe samo za trenutno krpanje proračuna', oštro je zaključio konferenciju za medije Goran Prgin, novi čelnik HUP-a Dalmacije.