TRAŽE PREDSTAVNIKE U VIJEĆU

Sindikat upozorava Jakovinu da ih je zaboravio

16.01.2013 u 12:09

Bionic
Reading

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) pozvao je ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da u Vijeće za praćenje stanja u poljoprivredno-prerađivačkom sektoru prehrambene industrije imenuje i njihovog predstavnika.

Napominju kako je Jakovina 11. prosinca prošle godine imenovao članove Vijeća za praćenje stanja poljoprivredno-prerađivačkog sektora prehrambene industrije i analizu ove grane, praćenje kretanja cijena, unapređenja konkurentnosti domaće proizvodnje i povećanja potrošnje domaćih proizvoda i većeg izvoza.

U Vijeće su, po odluci ministra, ušli predstavnici gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede, HUP-a, Hrvatske gospodarske komore, ali ne i predstavnici sindikata kao zastupnici interesa zaposlenih u tim djelatnostima.

"Takav potez ministra uistinu začuđuje i navodi na pomisao da kao predstavnik vlasti i poslodavac ministar Jakovina ne uvažava socijalnog partnera i ne želi naš angažman u rješavanju brojnih problema u tim sektorima koji izravno utječu na materijalni položaj naših članova i rješavanje njihovih radnih prava", ističu u PPDIV-u.

Napominju kako budućnost poljoprivredno-prerađivačkog sektora prehrambene industrije i s njim povezanih djelatnosti vide u neprekidnoj suradnji i međusobnom uvažavanju svih društvenih čimbenika, a sindikati su svakako jedan od njih.

Uz to, podsjećaju da je PPDIV najbrojniji granski sindikat u hrvatskom gospodarstvu, ima više od 80 posto sindikalno organiziranih radnika u poljoprivredno-prerađivačkom sektoru prehrambene industrije Hrvatske, te razvijenu infrastrukturu.

Stoga smatraju da je predsjedniku Sindikata PPDIV-a Šimi Oreškoviću svakako mjesto u Vijeću te pozivaju ministra Jakovinu da svoju odluku dopuni njegovim imenovanjem u to tijelo.

Iz PPDIV-a navode da je u tom Sindikatu organizirano više od 22.000 članova u 220 podružnica u cijeloj Hrvatskoj.