nakon dvije godine

Šefica Narodnih novina Darija Prša iznenada dala otkaz

02.02.2024 u 13:30

Bionic
Reading

Dvije godine nakon imenovanja predsjednica uprave Narodnih novina Darija Prša iznenada je dala otkaz te je napustila ovu državnu tvrtku - doznaje tportal

Prša ju je preuzela nakon što je prethodnoj upravi, imenovanoj 2017. godine i opterećenoj cijelom serijom skandala, tada istekao mandat. S njom je u upravu imenovana Silvija Žužul, a treći član nastavio je biti Robert Hirc, kojega se u kuloarima godinama povezivalo s Reformistima Radimira Čačića. On je prije godinu dana potiho smijenjen upravo u trenutku u kojem se Čačić razišao s vladajućom HDZ-ovom koalicijom.

Narodne novine tako su danas ostale na samo jednoj članici uprave - Silviji Žužul, diplomiranoj pravnici koja je prethodno radila na HRT-u i u također državnoj tvrtki APIS IT.

Razlozi otkaza dosadašnje direktorice Prše zasad su nepoznati, a ona sama otkazala je već dogovoreni intervju za tportal.

Situacija je posebno osjetljiva zato što su upravo Narodne novine zadužene za tiskanje glasačkih listića za izbore te zato što nikada u svojoj povijesti nisu imale situaciju da taj posao moraju odraditi tri puta u jednoj godini. Upravo o tome nedavno je, u jednom od svojih vrlo rijetkih javnih istupa, govorila direktorica Prša.

'Ono što daje posebnu dinamiku i izazov jest da nam je poznat samo datum europarlamentarnih izbora te da imamo iznimno kratak rok za tiskanje glasačkih listića i isporuku izbornog materijala na osamdesetak lokacija - 48 sati. Za sada smo uspjeli odraditi sve u zadanim rokovima, izabrali smo najbolji poslovni model tiskanja glasačkih listića uvažavajući sve propise, kao i sigurnosne uvjete, koji moraju biti na najvišoj razini. Natječaji za nabavu glasačkih kutija provedeni su, kao i za papir za tiskanje glasačkih listića, putem transparentne javne nabave. U posljednjih pola godine imala sam nemali broj raznih sastanaka, ali bilo je uspješno i svi su preduvjeti za superizbornu godinu posloženi', rekla je Prša za časopis Lider.

Procjenjuje se da će Narodne novine u ovoj godini samo od poslova povezanih s trima izborima imati prihod od oko 25 milijuna eura.

Prša je, inače, doktorica ekonomije koja predaje na Sveučilištu VERN, a lani je prvi put uvrštena na Liderovu listu 50 najmoćnijih predsjednica uprave u Hrvatskoj, na kojoj su osim nje još samo dvije žene iz javnog sektora, obje iz područja zdravstva.