MANJE JE OPTIMISTIČNA

Šefica Fine sumnja u Linićeve prognoze

24.10.2012 u 20:01

Bionic
Reading

Predsjednica Uprave Financijske agencije (Fina) Anđelka Buneta smatra kako u idućoj godini nećemo ostvariti rast od 1,7 posto kao što najavljuje, njoj nadređeni, ministar financija Slavko Linić

Samo deset zahtjeva za pokretanje predstečajne nagodbe

Procjena Ministarstva financija bila je kako će oko 55.000 dužnika pokrenuti predstečajnu nagodbu. Dosad je, izvjestila je Buneta, predano 10 zahtjeva, i to svi u Zagrebu.

'Nisam tako optimistična, ali očekujem kako ćemo biti bolji nego u ovoj godini', rekla je Buneta na današnjem okruglom stolu 'Gdje smo i kuda idemo' održanom u sklopu konferencije tjednika Lider 'Dan velikih planova'.

Osim Bunete panelisti su još bili vlasnik Munje Ivan Miloloža, glavni direktor IBM – Hrvatske Krešo Perica, poduzetnik Pavo Zubak, predsjednik Uprave Splitske banke Andre Marc Prudent i predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Lovrić.

Glavna tema većeg dijela rasprave bio je Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Miloloža je naglasio kako je demagogija kad netko kaže da se sad sve novčane obveze izvršavaju u 60 dana, kao što propisuje zakon.

'Plaćanje od 60 dana ne postoji!', jasan je bio Miloloža, dodajući kako će se takvo stanje zadržati sve dok se zadužnice (instrument osiguranja plaćanja, op. a.) mogu kupiti u Narodnim novinama.

'U svom sefu imam 20 kilograma zadužnica koje mogu zapaliti. Tvrtke ih jedna drugoj izdaju s rokom naplate od godinu dana', rekao je Miloloža koji smatra da bi zadužnice trebale izdavati banke.

Problem nelikvidnosti ne bi toliko eskalirao, smatra, da su se iz sudskih registara ažurno brisale tvrtke koje više godina Fini i trgovačkim sudovima nisu dostavljale završna izvješća.

Buneta se s tim složila te je najavila kako će se uskoro obrisati više od 35.000 tvrtki, što će nelikvidnost smanjiti za sedam milijardi kuna.