ZBOG NEISPLATE PLAĆA

Šef uprave TLM-ove prešaonice podnio ostavku

18.12.2014 u 17:22

Bionic
Reading

S obzirom da radnicima Tvornice prešanih proizvoda (TPP), jedne od tri tvrtke proistekle iz bivše Tvornice lakih metala (TLM), ne može zajamčiti isplatu druge zaostale plaće do Božića, predsjednik Uprave TPP-a Branimir Lepur podnio je neopozivu ostavku, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatskog sindikata metalaca

Ostali članovi Uprave, Dragan Vlahov i Zoran Bračić, stavili su svoj mandat na raspolaganje ako se plaća za listopad ne isplati do Božića, stoji u priopćenju sindikata.

Sindikalci očekuju odgovorno ponašanje vlasnika i traže osiguranje sredstava za isplatu neisplaćene plaće, u protivnom će nastaviti sa sindikalnim akcijama, počevši od 24. prosinca.

Iz sindikata također poručuju da su iz Uprave TPP-a zajamčili da će program restrukturiranja TLM-a s financijskim podacima o izvršenim ulaganjima u tvornicu biti dostavljeni Ministarstvu gospodarstva najkasnije tijekom sutrašnjeg dana.

Nakon što su radnici TPP-a u utorak ujutro lancima zavezali ulaz u tvornički krug i automobile članova Uprave, jučer im je isplaćena jedna od dviju zaostalih plaća.

Radnici su nakon toga oslobodili portu tvornice, ali ne i automobile, već su najavili kako će to učiniti tek ako im do Božića sjedne i druga zaostala plaća.

Proizvodnja u TPP-u zaustavljena je bez ikakvih najava prije dva mjeseca, a radnici su poslani kućama, bez obrazloženja dokad će trajati stanka.

Nakon mjesec dana iščekivanja sindikalci su organizirali prosvjedni marš ulicama Šibenika u kojem su tražili ostavku Uprave, jamstva za isplatu zaostalih plaća i pokretanje proizvodnje u TPP-u.

Također zahtijevaju promjenu vlasnika - tvrtke Fintrust u vlasništvu Marka Pejčinoskog, te reviziju programa restrukturiranja kako bi se utvrdilo jesu li dosadašnji vlasnici tvrtki proisteklih iz TLM-a ispunili sve obveze koje im je nametnuo ugovor o privatizaciji iz 2007. godine.

TLM se 2007. godine razdijelio na tri tvrtke – Tvornicu prešanih proizvoda, Tvornicu valjanih proizvoda i Adrial plus.