RAT ZA TRŽIŠTE

Šef Hrvatske lutrije žestoko oprao privatne kladionice

04.09.2013 u 17:44

Bionic
Reading

Privatne kladionice snažno se opiru izmjenama Zakona o igrama na sreću te su prozvale Vladu da na njihovu štetu želi ojačati Hrvatsku lutriju (HL). Predsjednik Uprave HL-a Danijel Ferić nije im ostao dužan. Optužuje ih da javnost obmanjuju neozbiljnim i lažnim tvrdnjama

Posebno je izdvojio Super Sport u vlasništvu Danka Ćorića.

'Želi se stvoriti dojam kako je cilj izmjena zakona pretvaranja Hrvatske lutrije u monopolista. Ali ja postavljam pitanje tko je tu monopolist. Je li to Super Sport koji drži 45 posto tržišta ili Hrvatska lutrija sa 13 posto?' rekao je na Ferić na današnjoj konferenciji za novinare.

Zasmetalo ga je to što privatne kladionice ističu kako su prošle godine uplatile 600 milijuna kuna u državni proračun, a zaboravljaju reći da je prosječna plaća njihovih zaposlenika samo 3.300 kuna.

'To je duplo manje od državnog prosjeka. Može se čak reći da oni na uštrb izrabljivanja radne snage stvaraju monopol', naglasio je Ferić.

Podsjetio je kako je Super Sport od 2010. do 2012. ostvario čak 430 milijuna kuna neto dobiti.

'Ako im i godišnja dobit od preko 100 milijuna kuna padne za koji milijuna mislim da za takvim i ne treba puno žaliti', rekao je Ferić.

Podsjetimo kako je Ministarstvo financija na svojim internetskim stranicama objavilo prijedloge izmjene Zakona o igrama na sreću prema kojima bi se privatnicima zabranilo organiziranje klađenja na lutrijske igre te bi se ukinula mogućnost postavljanja samoposlužnih aparata za klađenje u ugostiteljskim lokalima.

Zabrana klađenja na loto brojeve bio bi veliki udarac za privatne kladionice. Primjerice, taj segment sudjeluje s oko 20 posto u ukupnim prihodima od klađenja koje ostvaruje državni HL.

Ministarstvo takav potez opravdava tvrdnjom kako je klađenje na loto u svojoj biti loto igra koju prema propisima može organizirati samo HL. Isto to ponavlja i Ferić.

Prvi čovjek HL-a osvrnuo se i na dosad napravljeno u restrukturiranju te javne tvrtke.

Nabrojio je kako su ukinuta sva savjetnička mjesta, reducirani troškovi mobitela i korištenja službenih vozila te raskinuti nepovoljni ugovori.

Tijekom 2013., HL je u sklopu programa zbrinjavanja radnika napustilo 51 radnik, a očekuje se da će ih još toliko biti do kraja godine. Ferić je podsjetio kako je u svibnju potpisan novi Kolektivni ugovor koji će donijeti godišnju uštedu od 11,8 milijuna kuna.

U prvih sedam mjeseci 2013. HL je ostvario 301 milijun kuna prihoda što je rast od 37,5 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani. Dobit prije oporezivanja je porasla za čak 610,6 posto na gotovo 30 milijuna kuna. Najveći rast prihoda zabilježen je u lutrijskim igrama 16,7 posto, klađenju 34,8 posto i automat klubovima 15,3 posto.