zapadni balkan

Šef Europske banke za obnovu i razvoj iz Sarajeva: Ove godine planiramo ulaganje više od 10 milijardi eura

08.05.2019 u 19:56

Bionic
Reading

Predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti najavio je u srijedu u Sarajevu kako će ta banka u ovoj godini povećati svoje investicije u svim regijama u kojima djeluje ali će posebnu pozornost zadržati na zapadnom Balkanu kojemu treba pomoć u provedbi reformi radi približavanju članstvu u Europskoj uniji

Na konferenciji za medije nakon sastanka odbora guvernera održanog u sklopu godišnje konferencije EBRD-a čiji je domaćin glavni grad Bosne i Hercegovine, Chakrabarti je kazao kako je jednoglasno zaključeno da banka treba nastaviti s dosadašnjim načinom investiranja i povećati investicije gdje god je to moguće i opravdano.

"Ove godine planirano je ulaganje više od 10 milijardi eura a cilj je da te investicije budu kvalitetne", kazao je predsjednik EBRD-a. U 2018. godini ta je banka plasirala do tada rekordnih 9,5 milijardi eura investicija kroz 400 projekata na tri kontinenta. Od toga je 1,1 milijarda eura uložena u države zapadnog Balkana.

"EBRD je snažan promotor i prijatelj zapadnog Balkana. Regija ima važne pretpostavke u smislu resursa i drugih potencijala kao most između Europe i Azije odnosno Bliskog istoka", kazao je Chakrabarti.

Dodao je kako je jasno da je regija na putu ka članstvu u EU no za to valja ispuniti propisane standarde a jedan od njih svakako je makroekonomska stabilnost. Pozvao je zapadnobalkanske države da gledaju dalje od svojih granica jer su izolirane nezanimljive za velike investicije dok regija kao cjelina ima puno veći potencijal.

Reforme koje se moraju provesti jesu teške ali one donose korist, konstatirao je Chakrabarti pa je kao ilustraciju naveo činjenicu da će u BiH ove godine EBRD uložiti 400 milijuna eura, dvostruko više nego 2018. i to stoga što se reforme provode.

Poručio je kako na političarima ipak ostaje teret provedbe političkih reformi dodajući da je najbolji primjer kako to treba raditi Sjeverna Makedonija

Odgovarajući na pitanja novinara predsjednik EBRD-a je naznačio kako u planu djelovanja banke za razdoblje do 2025. godine neće biti značajnijih promjena a jedino na čemu guverneri apsolutno inzistiraju je da plasmani ne smiju ugroziti sadašnji AAA kreditni rejting banke.

Dioničari banke, kako je pojasnio Chakrabarti, odlučuju o tome gdje će banka biti aktivna a oni su se do sada četiri puta suglasili o proširenju operacija dodavši na popis država u koje će se investirati Mongoliju pa Tursku te mediteranske države poput Maroka, Alžira i Cipra.

Potvrdio je kako su do 2025. godine produžene i operacije banke u Grčkoj.

"Dioničari smatraju da je obavljen dobar posao u svim geografskim područjima. Odluka dioničara je mogu li se modeli financiranja primijeniti i na druge države", kazao je Chakrabarti.

Nedavno je Irak je podnio zahtjev pridružiti se EBRD-u no ta država nije tražila da se u njoj investira a da bi se to dogodilo trebat će odluka dioničara.

"To treba proučiti i na to danas ne možemo odgovoriti", kazao je Chakrabarti.

Na pitanje o investiranju u Rusiji gdje EBRD trenutačno ima raspoloživa sredstva u iznosu od 1,8 milijardi eura Chakrabarti je kazao kako nema naznaka da će se mijenjati odnos banke prema toj zemlji.

"Rusija je vrlo važna država za nas i vrlo važan dioničar" kazao je predsjednik EBRD-a.