'DOKTOR PROPAST'

'Scenarij o izlasku Grčke iz eurozone je toliko strašan da se ne smije dogoditi'

14.03.2015 u 20:27

Bionic
Reading

Poznati ekonomist Nouriel Roubini, poznatiji kao 'doktor Propast', tvrdi da uopće nije zabrinut u pogledu grčke krize. 'Nema smisla da dođe do izlaska Grčke iz eurozone jer bi to izazvalo veliku krizu', rekao je Rubini u intervjuu za Bloomberg, prenosi B92

Scenarij o izlasku Grčke iz eurozone je, prema njegovim riječima, toliko strašan za čitavu regiju da zakonodavci u Ateni, ali i širom Europe nikada neće dozvoliti da se to dogodi, prenosi B92.

Roubini tvrdi da bi, u slučaju ostvarivanja takvog scenarija, troškovi zaduživanja zemalja poput Italije i Španjolske enromno skočili, dok bi Europljani požurili povući novac sa svojih bankovnih računa.

'Čak i Njemačka, koja je najveći oponent Grčkoj u aktualnim pregovorima o novom paketu financijske pomoći, priznaje rizik', izjavio je Roubini.

Iako investitori prodaju grčke obveznice koje su držali u svom posjedu, čini se da su, ipak, bezbrižni u pogledu mogućnosti širenja opasnosti na čitavu eurozonu, jer kupuju vrijednosne papire Italije, Španjolske i Portugala, obarajući prinose na obveznice tih država na rekordno nisku razinu.

S druge strane, prinosi na 10-godišnje grčke obveznice rastu, pa su tako jučer porasli na 10,7 posto s 8,6 posto koliko su iznosili 24. veljače, dok su kamate na trogodišnje obveznice skočile na 19 posto s ranijih 12,4 posto.