Ivica Todorić

oštre poruke iz moskve

Sberbank: Nećemo kreditirati Agrokor, neka Vlada preuzme odgovornost za dugove

  • M. Šu.
  • Zadnja izmjena 26.05.2017 22:03
  • Objavljeno 26.05.2017 u 18:58
Bionic
Reading

Sberbank neće financirati Agrokor, sve dok se ne postigne dogovor s hrvatskom Vladom, poručio je iz Moskve izvršni direktor ruske banke German Gref. Dodao je da suradnja s hrvatskom vladom oko Agrokora nije bila jednostavna i da se nikada nisu susreli sa sličnom situacijom

German Gref je rekao kako Sberbank, jedan od kreditora Agrokora, nije spreman pregovarati o novom financiranjimu Agrokora dok god se ne postigne dogovor s hrvatskom vladom, prenosi Reuters.

Gref je kazao da se Sberbank nikada ranije nije susreo sa situacijom u kojoj se vlada neke zemlje tako upliće u poslove neke tvrtke.

Prokomentirao je i donošenje tzv. lex Agrokora. 'Ne biste trebali donositi zakon koji lišava kreditore njihova prava nakon svršenog čina', kazao je Gref.

'Ako je hrvatska vlada preuzela odgovornost za vođenje tvrtke, onda bi također trebala preuzeti odgovornost za dugove. Neka daju državna jamstva za te dugove', rekao je Gref.

'Ako to nisu spremni učiniti, to znači da bi trebali vratiti tvrtku pod normalne tržišne uvjete, kazao je.

Gref je najavio i da će predstavnici Sberbanke sljedećeg tjedna razgovarati s Vladom.

Sberbanka ne bi voljela da se na sudovima pojave slučajevi povezani s Agrokorom, rekao je Gref. Jednako tako ne bi volio da se povede i neka istraga protiv Vlade.

'Bože sačuvaj nas od takve istrage. Danas smo vodili razgovore s najvećim vjerovnicima, i svi su u šoku', rekao je Gref.

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal