NA RUBU KOLAPSA

Samo MMF može spasiti BiH od bankrota

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 14.07.2009 11:01
  • Objavljeno 14.07.2009 u 10:58
sarajevo

sarajevo

Izvor: tportal.hr / Autor: Željka Čempuh

Stand-by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jedini je način da Bosna i Hercegovina izbjegne potpuni financijski kolaps, izjavio je Costas Christou, voditelj odjela za BiH pri MMF-u dok bosanskohercegovački mediji u utorak upozoravaju kako je stanje financija u toj zemlji sve gore te da su već postale upitne i isplate mirovina za srpanj.

'BiH ima dugogodišnje slabosti: ogroman i neučinkovit državni aparat, velika i nedovoljno ciljana izdvajanja, a mora spriječiti i donošenje zakona za koje nema novca', izjavio je Christou kako ga citira 'Dnevni avaz'.

Odbor izvršnih direktora MMF-a prošlog je tjedna odobrio trogodišnji stand-by aranžman s BiH po kojemu bi ta zemlja u naredne tri godine trebala dobiti pomoć od milijardu i 200 milijuna eura

Prvi dio kredita u iznosu od oko 200 milijuna eura trebao bi postati operativan već u narednih nekoliko dana, a Christou je istaknuo kako je važnost cijelog aranžmana ne samo u konkretnom iznosu kojega BiH dobiva od MMF-a nego i u pristupu financijskim sredstvima Svjetske banke (WB) te fondovima Europske unije.

'Novac iz stand-by aranžmana spriječit će situaciju da vlasti moraju praviti rezove koji bi izazvali socijalne nemire', ocijenio je Christou.

Upravo novcu iz izvora MMF-a nadaju se u Zavodu za mirovinsko osiguranje Federacije BiH koji je ostao bez sredstava za isplatu srpanjskih mirovina.

'Ako dobijemo ta sredstva (od MMF-a), nekako ćemo servisirati redovite mirovine u naredna tri mjeseca', izjavio je zamjenik ravnatelja Zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Rogić

Novca za redovite mirovine nema jer je Zavod potrošio sve novčane rezerve isplaćujući povlaštene mirovine, a federalna vlada nije ispunila svoj dio obveza prema toj kategoriji jer je za ove svrhe doznačila tek nešto više od dva i pol milijuna eura od gotovo 55 milijuna koliko je potrebno.

Za isplatu redovitih mirovina u Federaciji BiH mjesečno je potrebno oko 65 milijuna eura pri čemu je iznos prosječne mirovine tek oko 350 konvertibilnih maraka (oko 180 eura).

Prema najavama, pravi problemi za vlasti, posebice na području Federacije BiH, tek predstoje.

Aranžman s MMF-om podrazumijeva smanjenje plaća za deset posto za sve proračunske korisnike a jedan od zahtjeva je navodno i ukidanje naknada za nezaposlene razvojačene branitelje i njihove obitelji.

'U MMF-u smatraju da zdrav i sposoban čovjek ne treba socijalnu pomoć nego posao', izjavio je Zahid Crnkić, federalni ministar za pitanja branitelja koji je potvrdio kako bi razvojačeni branitelji bez posla trebali prestati primati sadašnje naknade od početka 2010. godine.

Upravo su masovni prosvjedi razvojačenih branitelja u lipnju privremeno odgodili postizanje stand-by aranžmana BiH s MMF-om. Unatoč tim prosvjedima, vlasti Federacije BiH, baš kao i Republike Srpske te Vijeće ministara BiH na kraju su se obvezali provesti uštede u proračunima na kojima inzistira MMF do kraja godine.

Predsjednik bošnjačke udruge razvojačenih branitelja Mehmed Šišić najavio je za početak kolovoza donošenje odluka o mogućem odgovoru na planirane vladine mjere.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi