virtualni sastanak

Samit EU-a počeo raspravom o mađarsko-poljskoj blokadi višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 19.11.2020 19:23
  • Objavljeno 19.11.2020 u 19:23
tportal

Izvor: EPA / Autor: Johanna Geron / POOL

Europski čelnici počeli su u četvrtak navečer virtualni samit raspravom o mađarsko-poljskoj blokadi višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak te ga vrlo brzo nastavili razgovorom o koordinaciji borbe protiv pandemije covida-19

Mađarska i Poljska su uskratile suglasnost cijelom financijskom paketu zbog uvjetovanosti korištenja sredstava vladavinom prava.

Nije poznato hoće li se čelnici zemalja članica EU-a toj temi vratiti nakon rasprave o covidu-19.

Sastanak je počeo uvodnim obraćanjem predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, a nakon toga je njemačka kancelarka Angela Merkel izvijestila o trenutačnom stanju u vezi sa sedmogodišnjim proračunom i planom za oporavak, objavio je Michelov glasnogovornik Barend Leyts.

Iako je virtualni sastanak na vrhu primarno sazvan zbog usklađivanja mjera za borbu protiv pandemije, pitanje blokade nije se moglo zaobići, a moglo bi i zasjeniti temu zbog koje je sastanak sazvan.

Mađarska i Poljska u ponedjeljak su blokirale donošenje dijela paketa o sedmogodišnjem proračunu EU-a i plana za oporavak jer se ne slažu s mehanizmom kojim se europska sredstva uvjetuju vladavinom prava.

Iako će se o tom pitanju razgovarati, od današnje rasprave ne treba očekivati rješenje ove velike krize na pomolu. Prvo, zato što je riječ o video-sastanku, a o tako osjetljivim pitanjima nemoguće je postići napredak bez izravnih razgovora i bilateralnih sastanaka. Drugo, u Bruxellesu žele pričekati i vidjeti što Varšava i Budimpešta predlažu za uklanjanje blokade.

Čelnici će ponovno razgovarati o koordinaciji mjera za borbu protiv koronakrize s naglaskom na testiranju kao ključnom alatu za usporavanje širenja zaraze, međusobnom priznavanju testova i mjerama za sprječavanje trećeg vala pandemije.

Europska komisija je u srijedu preporučila da se brzi antigenski testovi za otkrivanje infekcije koronavirusom koriste uglavnom kod osoba koje pokazuju simptome jer su kod asimptomatskih osoba manje pouzdani.

Pouzdani PCR testovi ostaju i dalje zlatni standard, ali na njihove rezultate potrebno je čekati nekoliko dana, dok se na rezultate antigenskih testova čeka manje od pola sata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!