GEORGE SOROS:

'SAD već proživljava recesiju s dvostrukim dnom'

22.09.2011 u 13:07

Bionic
Reading

Američki milijarder George Soros izjavio je kako vjeruje da SAD već proživljava recesiju s dvostrukim dnom te kako je republikansko protivljenje fiskalnim planovima predsjednika Baracka Obame razlog sporog američkog rasta, prenosi portal CNBC

'Suočavamo se s usporavanjem i konfliktom u vezi pitanja trebaju li bogati plaćati veće poreze kako bi se na taj način uravnotežio proračun na dulji rok i potaknulo otvaranje novih radnim mjesta', izjavio je Soros u srijedu u intervjuu za CNBC.

'Vjerujem kako bi taj prijedlog da je prihvaćen, u kratkom roku bio dobar fiskalni poticaj što bi bilo ispravno rješenje, no taj prijedlog se raspao', dodao je Soros.

Soros također navodi kako su čelnici eurozone u više navrata provodili pogrešne ekonomske mjere te je time sadašnje stanje u Europi puno opasnije za globalna financijska tržišta od stanja koje je uzrokovalo propadanje Lehman Brothersa u 2008. godini.

Po pitanju 'bankrota' pojedinih članica Europske unije i njihova potencijalnog napuštanja eurozone, Soros smatra kako će veliki problemi za cjelokupnu globalnu ekonomiju nastati ako te članice eurozonu napuste nepripremljene i prisilno, no zalaže se za to da im svakako treba dati pravo izbora da same odluče o tom potezu.

Soros također vjeruje kako će takozvana 'Trojka' (EU, ECB i MMF) odobriti novu tranšu pomoći Grčkoj, no smatra kako će sljedeća odluka o spašavanju Grčke koja se planira u prosincu, ovisiti jedino o sredstvima Europskog fonda za pomoć zaduženim članicama eurozone.

Podsjetimo, Soros je u svom intervjuu za njemački list Der Spegel u kolovozu ove godine izjavio kako Grčka i Portugal trebaju napustiti eurozonu te kako je njezin spas u rukama Njemačke.