PROPALI PREGOVORI

SAD-u ostalo samo 10 dana do bankrota

23.07.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Nakon što je vođa Kongresne većine u Zastupničkom domu John Boehner prekinuo pregovore s američkim predsjednikom o dizanju stropa za američki javni dug, mediji polako otkrivaju da su dogovor minirali republikanci koji pripadaju Tea party pokretu

Iako su Obama i Boehner bili blizu dogovora o dizanju granice do koje se SAD može najviše zadužiti te istovremeno o usvajanju plana za smanjenje duga za 3 bilijuna dolara u naredne tri godine, nakon što je Boehner nacrt dogovora predstavio svojim zastupnicima, bio je prisiljen prekinuti sve pregovore. Prijedlog koji je srušio dogovor je dizanje određenih poreza, što je dijelu republikanaca crvena krpa koju ne mogu ignorirati.

Ukoliko se u narednih 10 dana ne postigne dogovor SAD neće više moći refinancirati svoje prispjele obveze te će praktički otići u default, odnosno postat će nesolventna, što bi moglo imati nesagledive posljedice na svjetsku ekonomiju.

Trenutno se SAD može zadužiti najviše do 14,3 bilijuna dolara, a ta cifra je dosegnuta još u svibnju, no Ministarstvo financija je odgodilo neke obveze do 3. kolovoza. Ako se do tog datuma ne nađe rješenje SAD neće moći isplatiti socijalnu pomoć i plaće, a SAD-u će agencije srušiti kreditni rejting.